Ekonomija

AZK: Dozvoljena državna pomoć do 800 hiljada eura po preduzeću

Autor Ana Božović Izvor Dan

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) dala je saglasnost da prestonica Cetinje i opštine Pljevlja i Mojkovac mogu da saniraju ekonomske posljedice pandemije virusakorona sa najviše 800 hiljada eura državne pomoći po preduzeću.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/darkojow

"Nalaže se Opštini Pljevlja da prilikom dodjele državne pomoći poštuje maksimalni ukupni iznos pomoći od 800 hiljada eura po preduzeću i da primijeni kumulaciju svih državnih pomoći u aktuelnoj pandemiji Covid-19”, navodi se u odluci, piše Dan.

Iz AZK su naveli da se Opština Pljevlja zadužuje da na svojoj internet stranici objavi relevantne informacije o svakoj pojedinačnoj pomoći dodijeljenoj u svrhu podrške za Covid-19, u roku od 12 mjeseci od trenutka dodjele.

Neophodno je da se Agenciji dostavljaju godišnji izvještaji i najkasnije do kraja godine dostave popis državnih pomoć u svrhu podrške ekonomiji u aktuelnoj pandemiji.

Gotovo identična odluka je donijeta i za Opštinu Mojkovac i Prestonicu Cetinje, ali u vidu različitih dokumenata, odnosno odluka.

Prestonica Cetinje planira da dodijeli državnu pomoć za više od 101 do 500 korisnika državne pomoći.

“Uzimajući u obzir navode Prestonice Cetinje u dostavljenoj dokumentaciji, Agencija nalazi da su ispunjeni kriterijumi za ocjenu da je odluka u skladu sa unutrašnjim tržištem, odnosno sa kriterijumima i ograničenjima sadržanim u Privremenom okviru, kao i da se radi o primjerenim državnim pomoćima, koje su dobro usmjerene, kako bi se ublažila šteta nastala za zdrava preduzeća i očuvao kontinuitet ekonomske aktivnosti za vrijeme i nakon pandemije”, navodi se u jednoj od odluka AZK.

Usvajanjem Zakona o kontroli državne pomoći od 23. februara 2018. godine poslovi iz oblasti državne pomoći, koji su do tada bili u nadležnosti Ministarstva finansija i Komisije za kontrolu državne pomoći, preneseni su u nadležnost AZK.

Tagovi