Ekonomija

U budžet 1,3 miliona eura od OKRIVLJENIH za utaju poreza

Autor Ana Božović Izvor Dnevne novine

U prvoj polovini godine u državnu kasu uplaćeno je 1,3 miliona eura, koliko je trajno oduzeto u postupku pred sudom od osoba koje su se teretile za stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom utaja poreza i doprinosa.

Izvor: Guliver/Getty images/iStock/ArtemSam

“U postupku pred sudom zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza i doprinosa, trajno je oduzet i uplaćen u budžet iznos od 1,3 miliona eura”, navodi se u polugodišnjem izvještaju Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Nakon završene istrage u prvoj polovini godine protiv četiri osobe podignuta je optužnica zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa i stvaranje kriminalne organizacije, prenose Dnevne novine.

U izvještajnom periodu pet osoba okrivljenih za ta krivična djela su tražile nagodbu sa Specijalnim tužilaštvom.

“Sporazume o priznanju krivice sa specijalnim tužiocima sklopilo je pet osoba zbog izvršenja krivičnih djela utaja poreza i doprinosa iz člana 264 Krivičnog zakonika Crne Gore i stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a. Svih pet sporazuma sud je usvojio. Izrečena je uslovna osuda i novčana kazna kao sporedna u visini od 117 hiljada eura, dok je pet hiljada eura uplaćeno Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti”, navodi se u izvještaju.

Na ime imovinske koristi uplaćeno je 655,96 hiljada eura, a uplaćeni su i troškovi krivičnog postupka koji su iznosili 7,5 hiljada eura.

Zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa zaključen je jedan sporazum o priznanju krivice i usvojen odlukom suda.

“U ovom slučaju izrečena je uslovna osuda i novčana kazna kao sporedna u visini od 20 hiljada eura. Na ime imovinske koristi uplaćen je iznos od 76,27 hiljada eura, a na ime troškova krivičnog postupka 1,5 hiljada eura”, navodi se u izvještaju.

Tokom prošle godine zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa i krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije zaključeno je pet sporazuma o priznanju krivice, koje je usvojio sud i na osnovu kojih je donijeta presuda uslovna osuda, te izrečena novčana kazna od 78 hiljada eura, kao i troškovi krivičnog postupka u iznosu od 5,45 hiljada eura.

Zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa u prošloj godini zaključena su dva sporazuma o priznanju krivice, koje je usvojio sud i na osnovu kojih je donijeta presuda uslovna osuda. Izrečena je i novčana kazna u iznosu od sedam hiljada eura, kao i troškovi krivičnog postupka od 1,75 hiljada eura u korist budžeta Crne Gore.

Tagovi