Ekonomija

CGES na dosad održanim aukcijama prihodovao skoro DESET MILIONA!

Autor Mladen Stojović Izvor Pobjeda

Izgradnjom trafostanice Lastva obezbijeđeno pouzdanije i sigurnije snabdijevanje, rasterećenje prenosnih kapaciteta i smanjenje gubitaka u prenosnom sistemu, saopštila u razgovoru za Pobjedu predsjednica borda Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES Vesna Bracanović

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ova trafostanica je čvorište preko kojeg je prenosni sistem Crne Gore povezan sa konvertorskim postojenjem u Lastvi i dalje sa podmorskim kablom između Crne Gore i Italije, navodi podgorički dnevnik.

Bracanović kaže da da su izgradnjom TS Lastva i dalekovoda od 400 kV stvoreni preduslovi za puštanje podmorskog kabla u komercijalni rad, što je donijelo i mjerljive finansijske benefite, tako da su dosadašnji rezultati potvrdili opravdanost ovog projekta.

Ona je u razgovoru za pobjedu dodala da je komercijalna upotreba kabla počela krajem prošle godine, kada je organizovana godišnja aukcija za dio prekograničnih prenosnih kapaciteta, dok se alokacija preostalog dijela kapaciteta sprovodi na mjesečnim i dnevnim aukcijama.

“Prihod CGES-a po osnovu alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi gotovo četiri miliona eura”, kazala je Bracanović.

Ona je naglasila da su zahvaljujući ovom projektu značajno uvećani prihodi i na drugim granicama.

“CGES je na dosad održanim aukcijama prihodovao skoro deset miliona eura. Poređenja radi, lani smo od aukcija prekograničnih prenosnih kapaciteta prihodovali 3,7 miliona eura”, rekla je Bracanović.



Tagovi