Ekonomija

Direktorica NTO očekuje bolju postsezonu i više gostiju iz Rusije i regiona

Autor Mladen Stojović Izvor Vikend novine

Direktorka Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić smatra da Crnu Goru zbog otvaranja granica i avio-linija čeka daleko bolja postsezona i masovniji dolazak turista iz regiona, Srbije i Rusije.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

U intervjuu za Vikend novine ona je rekla da imajući u vidu da upravo u avgustu, gosti iz regiona u najvećem broju tradicionalno dolaze u Crnu Goru na odmor, u NTO očekuju uz poštovanje predviđenih procedura ulaska, intenzivnija turistička kretanja sa tržišta regiona u ovom i narednom period.

Radak-Kukavičić je dodala da ova sezona nije uporediva niti sa jednom sezonom dosad ni kod nas niti u svijetu. Ona je navela da kroz sve kanale komunikacije NTO prezentuje protokole i standarde koji se primjenjuju u svim turističko-ugostiteljskim objektima, plažama, aerodromima, prevozu i sl. kako bi naši gosti znali da nam je prevencija i zaštita gostiju uz kvalitet ponude na prvom mjestu.

Prema trenutnim informacijama od turističke privrede, evidentno je da postoji značajno interesovanje sa tržišta regiona, naročito Srbije s obzirom da su u četvrtak realizovani prvi letovi iz Beograda za Podgoricu i Tivat. Pored nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines, koja će dva puta dnevno imati letove iz Podgorice i Tivta ka Beogradu, dodatni optimizam ulivaju i najave avio-kompanije Air Serbia, koja će prema trenutnom redu letjenja, saobraćati ka Podgorici i Tivtu do 15 odnosno 16 puta nedjeljno. Najavljeno je da će Air Serbia će 21. avgusta uspostaviti i letove između Niša i Tivta koji će se obavljati dva puta sedmično”, kazala je Radak-Kukavičić.

Ona je podsjetila da je ruski nacionalni avio-prevoznik Aeroflot najavio da će početi sa letovima ka Crnoj Gori od 1. septembra, dok bi, prema najavama nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines saobraćaj sa Rusijom mogao biti uspostavljen krajem mjeseca.

Za sada, ruski turisti koji dolaze u Crnu Goru, putuju preko posrednih destinacija ili putem generalne avijacije. Prema informacijama koje dobijamo od strane naše hotelsko-turističke privrede, upita koje svakodnevno dobijamo od turoperatora sa tržišta Rusije, putovanja sa ovog tržišta koja su bila planirana odložena su za septembar i oktobar. Granice, bez dodatnih uslova, otvorene su za tržište Rusije, a očekujemo da će slične mjere biti primijenjene i sa druge strane s obzirom da je turistima iz Rusije Crna Gora jedna od omiljenih destinacija, što pokazuju i trendovi koji se bilježe iz godine u godinu”, izjavila je Radak-Kukavičić za Vikend novine.