Ekonomija

Firma Trojan jedini ponuđač za eksploataciju kamena

Autor Mladen Stojović Izvor MINA

Barska firma Trojan jedina je dostavila ponudu za dodjelu ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena na nalazištu Velja Gorana u Baru.

ilustracija
Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Ta kompanije je, kako se navodi u obavještenju objavljenom na sajtu Ministarstva ekonomije, nakon pregledanja ponude imala maksimalnih 100 bodova.

Kada je riječ o kriterijumima, ponuđeni procentualni iznos za obračun koncesione naknade će se vrjednovati sa 40 poena, ponuđeni obim godišnje rudarske proizvodnje sa 20, reference ponuđača, kvalitet poslovnog plana, efekti na zapošljavanje i ekonomski razvoj sa po 15, a finansijski aspekt, odnosno prosječni bruto prihod u posljednje tri godine sa deset poena.

Rok trajanja koncesije je 30 godina, od čega se dvije odnose na geološka istraživanja, a 28 na eksploataciju kamena.

Koncesiona naknada na godišnjem nivou za predviđenu proizvodnju iznosi 176,26 hiljada eura, dok za ukupan period eksploatacije iznosi 4,94 miliona eura.

Na površinskom kopu Velja Gorana ponuđač predviđa da zaposli 14 radnika.

Poslovnim planom ponuđač je predvidio investicije koje će se realizovati u prve dvije godine trajanja ugovora, u iznosu od 491,7 hiljada eura, dok takozvana prethodna ulaganja, koja će se koristiti za potrebe eksploatacije na lokalitetu Velja Gorana, iznose 1,09 miliona eura.

Izvor finansiranja su sopstvena sredstva iz osnovne djelatnosti i realizacije proizvodnje.

Tagovi

Bar