Ekonomija

U julu prihodi od turizma 28 puta manji nego lani!

Autor mondo.me Izvor Vijesti

Prihodi turističke privrede u julu ove godine iznosiće oko 10 miliona eura, odnosno 28 puta manje nego u istom periodu lani!

Izvor: MONDO

Pad prihoda od oko 96 odsto u ovom periodu procjena je turističkog sektora, pišu Vijesti navodeći da se taj podatak čeka i u zavničnoj formi.

Prema informacijama podgoričkog dnevnika iz turističke privrede ne dolazi samo do smanjenja broja turista za oko 92 odsto, već je i broj noćenja po turisti smanjen sa 6,5 dana na četiri, a prosječna dnevna potrošnja turiste sa 77 na ispod 50 eura.

Prošle godine je u julu u svim vidovima smještaja ostvareno oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine iznositi svega oko 200 hiljada.

Ukupan prihod od turizma, koji je značajna stavka u ukupnom bruto domaćem proizvodu Crne Gore, računa se tako što se broj noćenja pomnoži sa prosječnom dnevnom potrošnjom.

Očekuje se da će ukupan broj turista u julu biti do 50 hiljada sa prosječnim brojem noćenja od četiri dana i prosječnom dnevnom potrošnjom do 50 eura.

Množenjem ove tri cifre dobija se svega 10 miliona eura. Lani je u julu bilo oko 570 hiljada turista sa prosječnim noćenjem od 6,5 dana i dnevnom potrošnjom od oko 77 eura.

Tagovi