Ekonomija

Iz kapitalnog budžeta za završetak prve dionice auto-puta 83 miliona!

Autor mondo.me Izvor Dnevne novine

Prema projekcijama Ministarstvo finansija kapitalni budžet za 2021. godinu iznosiće 183,8 miliona.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Tačan iznos budžeta za narednu godinu, čiji je sastavni dio kapitalni budžet, biće poznat već početkom novembra, pišu Dnevne novine.

List navodi da su sredstva koja će biti opredijeljena kapitalnim budžetom 2021. godinu projektovana na iznos od 183,8 miliona eura, odnosno 3,7 odsto procijenjenog BDP-a.

Najveći dio kapitalnog budžeta utrošiće se za završetak prioritetne dionice auto-puta u iznosu 83,68 miliona eura”, navodi se u Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period od 2020. do 2023. godine, čije djelove prenosi podgorički dnevnik.

Ostale aktivnosti usmjerene su na nastavak radova na projektima koji se odnose na izgradnju i rekonstrukciju magistralnih, regionalih i lokalnih puteva.

Novac iz kapitalnog budžeta, piše u Smjernicama, biće utrošen i za realizaciju projekata iz obrazovanja, zdravstva, socijalnog staranja, zaštite životne sredine, administrativnih objekata, objekata turističke infrastrukture kao i sportskih objekata koji će biti finansirani sa preostalih 100 miliona eura.

Dnevne novine podsjećaju da je kapitalni budžet u ovoj godini projektovan na 230 miliona eura, ali je projekcija rađena prije pandemije korona virusa.