Ekonomija

STIGLA KONKURENCIJA: Balkanski tok zaglavio u Bugarskoj, TAP već u Albaniji

Autori mondo.me Georgi Mitev Šantek Izvor Tanjug

Ruska konkurencija u gasu ne spava i, dok je Balkanski tok trenutno zaglavljen u Bugarskoj, prve količine azerbejdžanskog gasa već stigle su u Albaniju preko Trans-Jadranskog gasovoda (TAP).

Izvor: Mondo/Goran Sivački

To je prva isporuka prirodnog gasa iz azerbejdžanskog polja Šah-Deniz-II u Kaspijskom moru u Evropu, preko Južnog gasnog Koridora (SGC), megaprojekta vrednog više miliona dolara, navodi se u saopštenju Ambasade Azerbejdžana u Beogradu dostavljenom Tanjugu.

Imajući u vidu pandemiju covid-19 i globalne mere zatvaranja ekonomija, ovo predstavlja važno dostignuće koje svedoči o uspešnoj realizaciji radova u sva četiri segmenta Južnog gasnog koridora, uključujući njegov završni deo - TAP, ističu iz azerbejdžanske ambasade.

Južni gasni koridor treba da bude u potpunosti operativan 2020. godine, a kako se najavljuje, uskoro će i Italija dobiti svoj deo prirodnog gasa iz Azerbejdžana.

Koridor dužine 3.500 km sastoji se od četiri segmenta - projekta Šah Deniz-II, proširenja gasovoda Južni Kavkaz (SCP), Transanadolijskog gasovoda (TANAP) i njegovog poslednjeg dela Trans-Jadranskog gasovoda (TAP).

Izvor: EBRD

Koridor prolazi kroz sedam zemalja - Azerbejdžan, Gruziju, Tursku, Bugarsku, Grčku, Albaniju i Italiju, pri čemu je Italija krajnje odredište za prijem kaspijskog gasa.

TAP gasovod
Izvor: YouTube/

Azerbejdžaski gas svojevremeno se u Srbiji pominjao kao alternativa ruskom gasu koji (i dalje kao jedini pravac) preko Ukrajine stiže iz Mađarske. Međutim, priča o "diversifikaciji izvora" koji ne samo da bi obezbedila veću sigurnost snabdevanja veći i konkurentniju (čitaj nižu) cenu gasa za srpsku privredu i domaćinstva, umukla je nakon političkog približavanja Rusiji i državnih projekata prvo (od EU sprečenog) Južnog toka, a danas Balkanskog toka (odnosno severnog kraka Tursko toka).

Tagovi