Ekonomija

LISICE ZBOG "ŠMINKE": Kartičarska firma izmisla 2 milijarde € na računu

Autor Georgi Mitev Šantek Izvor Tanjug

Kompanija smatrana za zvezdu nemačkog tehnološkog sektora verovatno će "pod led", jer se ispostavilo da je frizirala račune i poslovne knjige da bi privukla investitore.

markus braun wirecard
Izvor: Tanjug, Matthias Schrader/AP

Markus Braun, bivši generalni direktor nemačke kompanije za kartičarski platni promet Vajerkard (Wirecard), uhapšen je zbog sumnje da je krivotvorio podatke u bilansu stanja i o prihodima da bi firma izgledala jača i privlačnija ulagačima.

Nemačko tužilaštvo obavestilo je javnost da je "maštoviti" Braun iza brave a iz njegove bivše firme saopšteno je da 1,9 milijardi evra prikaznih u bilansu stanja kao "depoziti na računima u filipinskim bankama", verovatno nikada nije postojalo, čime je otvorena crna rupa koja će verovatno progutati ovu kompaniju za platni promet, izveštava Rojters.

Braun se predao sinoć i danas će biti predat sudiji koji će odlučiti hoće li on ostati u pritvoru, navodi se u saopštenju.

Afera u toj finansijsko-tehnoškoj kompaniji, koja je svojevremeno smatrana zvezdom nemačkog tehnološkog sektora, izbila je prošlog četvrtka, kada je otkriveno da nedostaje 1,9 milijardi evra na eskrou računima (računima sa kojih sredstva služe kao garancija posla) u dve azijske banke.

Firma Ernst Jang, dugogodišnji revizor kompanije, saopštio je da postoje indicije da je ovlašćeno lice za bankarske račune Vajerkarda pokušalo "da prevari revizora" i da je moguće da je dostavilo "lažne izvode po računima".

Ta oditorska kuća je zbog nestanka novca odbila da potpiše izveštaj o reviziji za 2109. godine, što je najgora "ocena" kojase može dobiti od revizora.

Filipinske banke BPI i BDO kategorično su demantovale tvrdnje da imaju bilo kakvu vezu sa Vajerkardom.

"Vajerekard nije klijent banke. Dokument u kojem se tvrdi da Vajerkard ima račun kod BDO je falsifikovan a falsifikovan je i potpis službenika banke", navela je BDO banka, a slično saopštenje je objavio i BPI.