Ekonomija

Vašington ukida "platu za nerad", raste broj obolelih na jugu

Autor Georgi Mitev Šantek Izvor CNN Izvor forbes

SAD će otvarati svoju privredu uprkos povećanom broju obolelih u južnim državama koje prednjače u "otključavanju", a onima koji su ostajali kod kuće ukida se "plata za nerad".

Izvor: Tanjug/AP/Elaine Thompson

Ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou izjavio je da je američka ekonomija koju je označio najrazvijenom na svetu, u fazi oporavka usled posledica pandemije korona virusa koja je uzrokovala gubitak miliona radnih mesta širom SAD-a.

"Verujem da smo na putu opravka. 2021. biće solidna godina", rekao je Kadlou, a prenosi danas Glas Amerike.

On je ukazao da će nedeljna kompenzacija od 600 dolara, koju federalna vlada obezbeđuje za više od 40 miliona građana bez zaposlenja, prestati da se isplaćuje do kraja jula – kao što je i predviđeno.

"Plaćamo ljudima da ne rade. U nekim slučajevima reč je o većim iznosima nego što su bile njihove zarade", rekao je Kadlou za CNN.

Ukazao je da je takav vid pomoći nezaposlenima imao smisla u ranim fazama pandemije koronavirusa, kada je mnoštvo poslova zatvoreno, ali da se sada, kako je rekao, ekonomija oporavlja.

Kadlou je rekao i da Trampova administracija predviđa, kako je opisao, neku vrstu bonusa za povratak na posao građana koji su otpušteni – koji, međutim, ne bi iznosio koliko i nedeljna naknada za nezaposlene. Neki od članova Kongresa predlagali su da bi jednokratna suma povratnicima na posao mogla iznositi 1.200 dolara.

"Želimo da se građani vrate na posao. Mislim i da oni to žele i nećemo da se mešamo u to", rekao je Kadlou.

Uz optimistične poruke u vezi sa pokretanjem američke ekonomije, Kadlou je označio kao zabrinjavajući trend povećanja novoobolelih i preminulih od posledica korona virusa.

"To bi moglo otežati ekonomski oporavak", rekao je Kadlou.

Sjedinjene Države prednjače u svetu po broju obolelih građana od covid-19. Više od dva miliona građana je obolelo od te bolesti – dok ih je preminulo više od 115.000.

"Potrebno je da se građani u potpunosti pridržavaju smernica, primenjuju mere fizičkog distanciranja, boraveći na udaljenosti koja iznosi najmanje dva metra, i da nose maske tamo gde je to propisano i potrebno", podvukao je Kadlou.

Zvanična stopa nezaposlenosti u SAD-u je u maju iznosila 13,3 odsto. Mnogi zvaničnici upozorili su da je mesečni izveštaj objavljen sa greškom – i da bi taj procenat trebalo da iznosi 16,4 odsto.

U južnim državama Arizoni, Floridi, Južnoj Karolini… koje prednjače u otključavanju svojih privrednih aktivnosti posle restrikcija zbog korona virusa, povećžan je broj zaraženih, piše "Forbs".

Najdramatičnija situacije je u Teksasu, gde je stopa novoobolelih skočila preko 6 odsto, a u nedelju prijavljeno novih 1.843 slučaja i 29 umrlih ljudi od korona virusa.

Tagovi

SAD