Ekonomija

Marković: Male su šanse za turizam ove godine, ali nećemo se predati

Autor mondo.me

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je danas da je čitava situacija vezana za predstojeću turističku sezonu zabrinjavajuća i da predstavlja veliki udar na crnogorsku ekonomiju.

Izvor: Vlada Crne Gore



„Zemlje i dalje drže zatvorene svoje granice. Postoji pojedinačno otvaranje bez širih i većih mogućnosti. Nema kooridniranog i usaglašenog pristupa kada je u pitanju Evropska unija ni unutar EU, a posebno u odnosu na treće zemlje“,kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku rezultat koji ima Crna Gora kao prva i jedina Corona Free destinacija ne daje dobre nade da turizam ima šanse u ovoj godini.

„Ali mi se nećemo predati. Mi ćemo čuvajući ovu epidemiološku situaciju stvarati pretpostavke za početak turističke sezone i što bolju valorizaciju našeg turističkog potencijala“, kazao je Marković i naveo da je država spremna i da je uradila sve što je do nje.

„Odbranili smo se od virusa, zaštitili smo naše građane i otvorili granice prema svim zemljama čiji su epidemiološki kriterijumi slični našim. U ovom trenutku, na današnji dan, Crna Gora je otvorila granice sa 131 zemljom“, kazao je Marković.



On je dodao da će u trećem paketu mjera, koji Vlada priprema, biti definisana i podrška crnogorskoj turističkoj privredi kroz različite modele.



"Oko 70 miliona eura će biti povučeno od Razvojne banke Savjeta Evrope i usmjereno za kreditiranje kompanija u turizmu i u drugim sektorima preko komercijalnih banaka i Investiciono razvojnog fonda", kazao je Marković.

Vlada je, kako je naveo, predvidjela 50 miliona eura kao garanciju za banke kako bi se one mogle zaduživati kod kreditnih institucija za podršku privredi.

"To je dakle oko 120 miliona eura podrške. Vjerujemo da će komercijalne banke opredijeliti po našim procjenama oko 100 miliona eura. To je 220 miliona eura“, rekao je Marković.

Vlada je u budžetu predvidjela osam miliona eura za subvencije kamata za kredite koji idu prema tur privredi.

„Dakle, država je uradila sve što je do nje, turistička privreda je spremna za turističku sezonu, hotelijeri i privatni smještaj su spremni, a ostalo ne zavisi od nas“, zaključio je Marković.