Ekonomija

PALI IM PRIHODI: Britiš ervejz šalje 12.000 kući "za stalno"

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Zbog toga što su prihodi matične firme pali na 4,6 milijardi evra, u britanskoj aviokompaniji Britiš ervejz planiraju da ukinu više od četvrtine radnih mesta.

Izvor: Screenshot/Youtube Evening Standard

Otkazi su odgovor uprave matične firme AIG na pandemiju virusa korona.

Kompanija IAG, u čijem je vlasništvu su avioprevoznici Iberija, Er Lingus i Vueling, prijavila je operativne gubitke u prvom kvartalu od 535 miliona evra. U istom periodu prošle godine kompanija je ostvarila profit od 135 miliona evra.

Prihodi su im u padu od 13 odsto na 4,6 milijardi evra. Kompanija je izrazila očekivanje da će gubici biti mnogo veći u drugom kvartalu kada će biti poznate posljedice blokada putovanja uvedenih tokom pandemije.

"Predlozi su i dalje podložni konsultacijama, ali najvjerovatnije će najviše uticati na zaposlene Britiš ervejza i mogućim otpuštanjem 12.000 njihovih radnika", navodi se u saopštenju.

Britiš ervejz ima 45.000 zaposlenih, uključujući 16.500 članova kabinskog osoblja i 3.900 pilota.

Otkazi u Britiš ervejzu
Izvor: Youtub/Evening Standard

Problema imaju svi avioprevoznici, a nekima će pomoću država. Vlade Francuske i Holandije spremile su 10 milijardi evra kredita i garancija za konzorcijum Er Frans-KLM a nemačka država odlučila je da spašava Lufthanzu sa devet milijardi evra.