Ekonomija

SPREMNO POSKUPLJENJE GORIVA: Naftaši se dogovorili da smanje pumpanje nafte

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Organizacija proizvođača nafte OPEK, Rusija i drugi veliki proizvođači (OPEK+) postigli su dogovor o smanjenju proizvodnje za 10 miliona barela dnevno tokom maja i juna ove godine, s ciljem da "oporave" cijenu crnog zlata.

Izvor: DanielAzocar/iStockphoto

Dogovor je postignut kako bi se, izazivanjem vještačke nestašice na tržištu poskupjela nafta, čija je cijena zbog pandemije korona virusa pala na višedecenijski minimum, saopšteno je danas iz sjedišta OPEK-a u Beču.

DA NE PROPADNU

Američki i ruski predsjednik Donald Tramp i Vladimir Putin i saudijski kralj Salman razgovarali su telefonom o značaju saradnje između zemalja proizvođača nafte.Trump je potom izjavio da "moramo da spriječimo dalji pad cijena jer će u suprotnom naša naftna industrija propasti".

Smanjenje proizvodnje će biti ublaženo u periodu jun-decembar 2020. godine na osam miliona barela dnevno, a potom na šest miliona barela u periodu januar-april 2021. godine.

Sledeća video konferencija OPEK+ najavljena je za 10. jun, a prema pisanju Rojtersa, cijene sirove nafte su već skočile za 12 odsto nakon vijesti da su se OPEK i drugi proizvođači, sa Rusijom na čelu, dogovorili o smanjenju proizvodnje.

Na malu cijenu nafte uticali su od početka godine smanjena potražnja zbog pandemije korona virusa, kao i cijenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije, u koji su posredno bile umiješane i SAD.

Tagovi