Ekonomija

Žugić: Nema posebnog naplaćivanja kamate

Autor mondo.me Izvor Vijesti

Sve aktivnosti plaćanja, kao što su kamata i glavnica, prestaju za period za koji je kredit odložen, odnosno u moratorijumu, kazao je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

Radoje Žugić
Izvor: MONDO/Lana Strugar

„Obračun obaveza se vrši shodno uslovima ugovora o kreditu, koji se ne smiju pogoršavati tokom moratorijuma, a što će CBCG posebno kontrolisati kod eventualnih prigovora klijenata", rekao je Žugić za Vijesti.

Upitan da precizira šta tačno znači da će "banke kamatu koju obračunavaju kapitalizovati na kraju perioda moratorijuma", kako je saopšteno juče iz CBCG nakon sastanka sa bankarima, on je kazao da „nema nikakvog posebnog i dodatnog naplaćivanja kamate“.

„Tokom trajanja moratorijuma ne naplaćuje se ništa, a obračunava se i glavnica i kamata, prema uslovima iz ugovora o kreditu. I sve se prolongira za dodatna do tri mjeseca otplate istekom moratorijuma. Dakle, čitav kredit, odnosno njegova otplata, produžava se do tri mjeseca", objasnio je Žugić.

On je naglasio da nema promjene uslova, osim produžavanja roka.

"U produženom roku otplate će se regularno naplaćivati rate (glavnica plus kamata) koje su bile u stanju mirovanja", dodao je Žugić.

Odluka CBCG se odnosi na privremeno obustavljanje plaćanja do 90 dana, a ne na praštanje duga za glavnicu i kamatu, koja je dio svake rate kredita.

Prema odluci, banka tokom moratorijuma ne smije obračunavati zateznu kamatu na dospjela neizmirena potraživanja po kreditu, ni vršiti obračun dana kašnjenja.

Predstavnici banaka i CBCG u petak su saopštili da se od ponedjeljka stiču uslovi za primjenu odluke o moratorijumu i da obavijeste klijente o proceduri prijavljivanja onih koji hoće da odgode plaćanje.

Tagovi