Ekonomija

Jedno punjenje, 5 dana po gradu? Novi ELEKTRIČNI TWINGO

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Samo dve nedelje nakon najave modela "twingo ZE", Reno je i zvanično predstavio svojeg novog električnog gradskog mališu – sedmog po redu.

Izvor: Promo/Reanult

Konkurencija u mlaim gradskim automobilima, u posebnoj kategoriji "na struju" sada je postala malo gušća jer je francuski proizvođač stao u red prošle godine "doteranih" pandana Škodinog "citigoe iV", Folksvagenovog "e-up" i Seatovog "mii electric", piše portal Motor1.

Da ne govorimo o Kipranima, koji takođe žele da užu u svet automobila na baterije.

Novi "twingo" je zadržao zadnji pogonkao i njegova petrolejska braća ali umesto jednolitrenog benzinca ili onog sa 900ccm turbo kompresorom, njega pogoni elektrika.

Renoov parnjak ovogodišnjem Smartovom "EQ forfour", "twingo Z.E." nudi 81 konjsku snagu i 160Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje do gradskih 50 km/h za četiri sekunde, od 135 km/h koje "može da razvije".

To svakako neće biti dovoljno da se pokažete na Nirburgringu ali "ZE" nije ni tako osmišljen, već je reč o gradskom električnom automobilu pristupačne cene.

A sada ona najvažnija stvar za kupce, koji ionako nisu očekivali da se "lepe za sedišta" – autonomija i ekonomija. Zahvaljujući 22kWh litijum-jonskom bateriji težine 165kg, automobil će preći 250 kilometara u gradu između dva punjenja, bar prema WLTP City cycle testu).

Ako se malo izveze van bulevara (puni WLTP cycle – 57% gradska vožnja, 25% vangradska, 18% autoput), ovaj autić će preći 180 kilometara.

Poređenja radi, Smart "EQ forfour" sa mnogo manjom baaterijom od 17,6kWh ima domet 140 to 153 kilometara, i to prema manje realističnom testu - NEDC cycle.

Ali kada se baterija "iscedi", da e skroz napuni na kućnom 2.3 kW punjaču trebaće da se prođše "agonija" duga 13 sati i po sati. Ukoliko ste uložili u 3,7kW punjač (Wallbox), vreme pada na 8 sati… i tako dalje.

Na komercijalnim/javnim mestima za punjenje sa 11kW ili 22kW punjačima Reno garantuje punjenj od 0% do 80% za 2 sata i 10minuta, odnosno 63 minuta.

Ovo je inače Renou sedmo elektrino vozilo, serija započeta "twizy" kvadriciklom, nastavljeno sa "zoe" (sada ima u drugu generaciju), pa "kangoo Z.E.", "master Z.E." vanom, "samsung SM3 Z.E" sedanom prodavanim u Južnoj Koreji i "K-ZE" krosoverom dostupnim u Kini.

Evropljane sledeće godine očekuje i električna "dačija", koja će se predstaviti sledeće nedelje na sajmu u Ženevi.

Tagovi