Ekonomija

Kostić pazari li pazari: Dobio dozvolu za posao od 100 miliona eura

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Bankar.me

Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije dala je pozitivno mišljenje na zahtjev predstavnika MK grupe za odobrenje koncentracije na tržištu u vezi sa prodajom srpske Viktorija grupe.

Izvor: MN Press

Mediji su još u julu 2018. godine pisali da postoji namjera da, za oko 112 miliona eura, MK grupa Miodraga Kostića preuzme dugove Viktorija grupe, nastale na osnovu kredita kod poslovnih banaka, prenosi portal Bankar.me.

Kako se navodi, u rješenju Agencije za zaštitu konkurencije od 12. decembra 2019. godine piše da je od strane podnosioca zahtjeva u propisanom roku izvršena uplata od 600 eura na račun Agencije i 14.400 eura na podračun Agencije.

VIKTORIJA GRUPA

Viktorija grupa je jedan od vodećih srpskih poljoprivrednih proizvođača i agro izvoznika. Poznata je po proizvodnji Non-GMO soje (Soja-protein) i uljari Sunce (Viktorija oil).

Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije dala je u oktobru prošle godine pozitivno mišljenje i na zahtjev dvije ofšor kompanije sa Kipra, Ermaged Limited i Mormont Limited, koje se povezuju sa Kostićevom MK grupom, za odobrenje koncentracije na tržištu, u vezi sa prodajom kompanije Heta Ašet Resolution.

Prema ranijem pisanju medija Kostić je dugove Viktorija grupe prema bankama od 260 miliona eura, otkupio za oko 112 miliona eura, kao i da će nakon te transakcije postati većinski vlasnik kompanije, jer će dugovi biti konvertovani u kapital, a Viktorija grupa više neće imati obaveze prema bankama.

Bankar.me dodaje i da Kostić preko svoje AIK banke posjeduje oko 15 odsto vlasništva hotelske grupe Budvanska rivijera, koja je dijelom i u vlasništvu Vlade Crne Gore.

Širenje na Jadranu Kostić bi mogao da nastavi, javili su prije desetak dana italijanski mediji, kupovinom dijela luke u Trstu.