Ekonomija

Avio linija Sarajevo – Podgorica unaprijediće saradnju dva grada

Autor mondo.me Izvor CdM

Avio linija Sarajevo – Podgorica će unaprijediti saradnju između dva grada, ocijenjeno je na sastanku gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaka.

Izvor: PG biro

On predvodi delegaciju koja povodom proslave 19. decembra – Dana oslobođenja Podgorice boravi u posjeti našem gradu.

Vuković je izrazio zadovoljstvo što gradska uprava zajedno sa delegacijom Sarajeva proslavlja ovogodišnji Dan oslobođenja Podgorice naglašavajući da je to još jedan pokazatelj jako dobrih i prijateljskih odnosa između dva grada.

“Odnosi Podgorice i Sarajeva su na izvanrednom nivou o čemu najbolje svjedoči niz susreta u posljednjem periodu i uvjeren sam da će se naša saradnja i ubuduće intenzivno razvijati i produbljibvati u svim oblastima”, istakao je gradonačelnik Podgorice.

On je naglasio da u narednom periodu treba zajednički raditi na poboljšanju putne infrastrukture u cilju bržeg i jednostavnijeg povezivanja, dodajući da i na planu kulture postoji veliki potencijal za unapjređenje saradnje, kao i u oblasti snaženja ekonomskih odnosa.

“Saradnju na kulturnom planu ćemo produbiti razmjenom kvalitetnih kulturnih sadržaja i gostovanjima umjetnika koji će obogatiti kulturnu ponudu Podgorice i Sarajeva, kao i dodatno povezati i umrežiti institucije kulture i kulturne stvaraoce u regionu”, istakao je Vuković.

Čestitajući praznik Podgorice Skaka je saopštio da je interes Sarajeva bolja povezanost sa Podgoricom koja će rezultirati još intenzivnijom saradnjom i realizacijom zajedničkih projekata.

Gradonačelnik Sarajeva se saglasio sa gradonačelnikom Vukovićem da neadekvatna putna infrastruktura predstavlja problem u zbližavanju i povezivanju dva grada i dva naroda i naglasio da su u tom dijelu već pokrenute određene inicijative za uspostavljanje avio linije Sarajevo – Podgorica čime će se nadomjestiti nedostatak u komunikaciji između dva grada u putnoj infrastruktri.

„Posebno me raduje uvođenje avio linije između Sarajeva i Podgorice, a postoje i realne šanse da bismo mogli obnoviti i avio liniju sa Zagrebom, jer što se više i bolje upoznajemo bolje ćemo sarađivati i imati mnogo manje problema“, ocijenio je Vuković.

Skaka je tokom susreta predložio da se naredni Samit gradonačelnika regiona održi u Podgorici tokom naredne godine, kako bi gradovi regiona ujedinjeni donosili odluke i uticali na kreiranje politika koje doprinose razvoju i stabilnosti regiona.

“Glavni gradovi su generatori razvoja naših država i smatram da stoga imaju veliki uticaj i na kreiranje politika na državnom nivou”, istakao je Skaka.

Gradonačelnik Vuković je podržao tu ideju ističući da je samit još jedan način da se dodatno učvrsti regionalna saradnja i naglasio da je Podgorica sprema da naredne godine organizuje i ugosti gradonačelnike glavnih gradova regiona.

Skaka je saopštio da će grad Sarajevo u cilju zbližavnja i jačanja saradnje glavnim gradovima u regionu donirati određen broj sadnica, kako bi širili ideju zelenih gradova, a na sastanku je dogovorena saradnja i razmjena iskustava stručnih službi dva grada kada je u pitanju zajedničko uščešće u projektima prekogranične saradnje i privlačenje sredstava iz predpristupnih i drugih međunarodnih fondova.