Ekonomija

I VELIKI VARAJU: Morgan Stanli kažnjen zbog friziranja francuskih obveznica

Autor mondo,rs Izvor Bloomberg

Veliki Morgan Stenli kažnjen je sa 20 miliona evra u Francuskoj, gde je regulator tržišta englesku banku uhvatio da manipuliše cenom državnih obveznica te zemlje i Belgije.

Morgan Stanli je primenio taktiku "naduvaj i otkači" (pump and dump) da nelegalno dodatno zaradi na ceni ”14 francuskih državnih obveznica i 8 belgijskih u junu 2015 godine, piše Blumberg.

Banka je, takođe, manipulisala cenom fjučersa (papirom sa dogovorenom cenom u budučnosti), objavio je refulatro AMF (Autorite des Marches Financier)

Na saslušanju prošlog meseca, AMF je utvrdio da je banka igrala na "dugo" na francuskim obveznicama (kupovina radi čuvanja i prodavanja kada cena poraste) a "kratko"na nemačkim (prodaju pozajmljene obveznice a potom kupovina po nižoj ceni i vraćanje vlasniku), očekujući da će njihova razlika u ceni da se smanji. Ali, račun su im pokvarili Grci, koji nisu uspeli da se dogovore se kreditorima i Englezi su izgubili 6 miliona dolara u 15. juna 2015. godine, i još gotovo 9 sledećeg dana.

Da bi smanjili gubitke i izbegnu da udare u utvrđeni plafon bančinog limita od 20 miliona dolara gubitka, londonski desk banke je kupio fjučerse Francuske i Nemačke samo da bi povećao cenu na tržištu francuskih i belgijskih obveznica (koje je imao), a zatim ih masovno prodao čim je cena skočila.

Iz banke se brane da je to standardna praksa i da oni to moraju da rade kao neko ko ima obevezu da "pravi tržište" (market maker), i odbijaju zlu nameru koju im pripisuje AMF.