Ekonomija

Državnom budžetu nedostajaće oko 1,2 milijarde eura u naredne tri godine

Autor mondo.me Izvor Vijesti

Državnom budžetu u naredne tri godine nedostajaće skoro 1,2 milijarde eura za servisiranje svih obaveza, pokazuju podaci iz Vladinog Nacrta programa ekonomskih reformi (PER) za period od naredne do 2022. godine.

Izvor: MONDO/Mario Milojević

Posmatrano po godinama, u narednoj će budžetu nedostajati 590 miliona eura, a u 2021. i 2022. godini 378,4 miliona, odnosno 231,5 miliona eura, pišu Vijesti.

“Prema Zakonu o budžetu za narednu godinu, nedostajuća sredstva iznosiće oko 590 miliona eura, a za finansiranje tog iznosa neće biti neophodno novo zaduženje. Novac će biti obezbijeđen iz depozita vrijednih 490 miliona eura, nastalih emisijom euroobveznica u ovoj godini, dok će preostalih 100 miliona biti obezbijeđeni povlačenjem novca iz kredita sa kineskom EXIM bankom, za potrebu realizacije projekta izgradnje prioritetne dionice auto-puta“, navodi se u Vladinom dokumentu.

Zakonom o budžetu predviđena je, kako je objašnjeno, mogućnost zaduženja do 250 miliona EUR, ako se ukaže mogućnost da se obezbijedi novac pod povoljnim uslovima za finansiranje budžeta za 2021. godinu.

Zakon o budžetu za narednu godinu je u formi predloga u skupštinskoj proceduri.

Vlada planira da naredne godine uz pomoć garancije Svjetske banke (SB), vrijedne 80 miliona EUR, obezbijedi 250 miliona eura koje bi trošila u 2021. godini. Pregovori sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom su u toku.

“Crna Gora je u pregovorima sa SB oko druge garancije (PBG2). Pregovori o zaključenju tog aranžmana početi su prošle godini i on bi trebalo da bude odobren početkom naredne, u kojoj se očekuje realizacija aranžmana“, navodi se u dokumentu.

Planirano je da se novac tog zajma iskoristi za stvaranje rezerve za potrebe otplate duga u 2021. godini.

Tagovi