Ekonomija

DRI: PES PLAĆAO TROŠKOVE ZA KOJE SE NIJE MOGLO UTVRDITI NA OSNOVU FAKTURE DA LI SE ODNOSE NA IZBORNE AKTIVNOSTI

Autor Balša Janković

Nadležni Kolegijum DRI su činili predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator dr Milan Dabović – član Kolegijuma.

Izvor: Evropa sad

Nadležni Kolegijum Državne revizorske institucije (DRI) dao je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Pokreta „Evropa sad“ za 2023. godinu, navodi se u izvještaju na sajtu DRI.

Nadležni Kolegijum DRI su činili predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator dr Milan Dabović – član Kolegijuma.

Kako je rečeno, revizijom pravilnosti poslovanja Pokret „Evropa sad“ utvrđene su neusklađenosti poslovanja u odnosu na primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o radu, Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Pravilnika o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca Izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

“U odnosu na obaveze iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Pokret „Evropa sad“ nije donio Program rada za 2023. godinu; plaćao je troškove za koje se nije moglo utvrditi na osnovu fakture da li se isti odnose na izborne aktivnosti; dostavio je Agenciji za sprječavanje korupcije Izvještaj o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju za Predsjednika Crne Gore sa zakašnjenjem od 14 dana; nije obezbijedio preciznu evidenciju prihoda i rashoda, koji se odnose na redovno poslovanje i izborne kampanje, a takođe finansiranje izborne kampanje putem priloga 2 pravnih lica je izvršeno bez dostavljanja odluke pravnih lica o prilozima”, saopšteno je iz DRI.

Kako se dalje navodi, po putnim nalozima izdatim od strane partije za službena putovanja u zemlji i inostranstvu nijesu sačinjavani izvještaji sa službenog puta kako je propisano Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

“Takođe, partija je izvršila isplate naknada troškova korišćenja sopstvenog automobila u službene svrhe u iznosu od 44.569,41 eura bez prezentirane pisane saglasnosti o korišćenju sopstvenog automobila u službene svrhe”, dodaju iz DRI.

U izvještaju se navodi da partija nije donijela Akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, iako ima više od deset zaposlenih, a što je u suprotnosti sa Zakonom o radu.

“Prilikom zapošljavanja, partija nije obavještavala Zavod za zapošljavanje o slobodnom radnom mjestu shodno obavezama iz Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. U postupku revizije, partija nije prezentirala dokaze o radno – pravnom statusu za većinu angažovanih lica, a obzirom da je na ugovorene naknade vršen samo obračun poreza na lična primanja, DRI nije mogla utvrditi da li je isti pravilno izvršen, budući da se poreske obaveze ne obračunavaju na isti način za lica u radnom odnosu i nezaposlena lica”, kaže se u izvještaju.

Dalje se dodaje da partija nije ispoštovala obaveze iz Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, jer poreske obaveze u iznosu od 35.914,90 eura nijesu plaćene prilikom isplate naknade fizičkim licima po osnovu ugovora o djelu i zakupa i na naknade troškova dnevnica i korišćenja sopstvenog automobila u službene svrhe.

“Zbog izraženog negativnog mišljenja i utvrđenih nepravilnosti, Izvještaj o reviziji je dostavljen na upoznavanje Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu i Odboru za antikorupciju Skupštine i Agenciji za sprječavanje korupcije shodno potpisanom Protokolu o saradnji. Pokret „Evropa Sad“ je dužan da do 17. novembra 2024. godine dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 17. aprila 2025. godine Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji”, naveli su iz DRI.