Ekonomija

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Naknade za porodilje se ne ukidaju već pojednostavjuje procedura

Naknade za porodilje se ne ukidaju već pojednostavjuje procedura, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

“Ministarstvo zdravlja želi da obavijesti javnost i demantuje netačne informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima, a u kojima se maliciozno navodi da je ministar zdravlja ukinuo pravo na naknadu za porodilje. Ove tvrdnje su apsolutno neistinite i predstavljaju pogrešno tumačenje mjera koje su usmjerene na doslednu primjenu zakonskih propisa”, dodaje se u saopštenju.

Naime, kako su pojasnili, ukidanje utvrđivanja privremene spriječenosti za rad i izdavanja izvještaja o naknadi zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad za lica koja koriste pravo na porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo u skladu sa propisima o radu, ni na koji način ne znači ukidanje tih prava. Već se, naglasili su, ova mjera se isključivo odnosi na pojednostavljivanje procedura i ukidanje nepotrebne administracije prilikom ostvarivanja zakonski zagarantovanih prava.

“U tom smislu, netačno je i zlonamjerno tumačenje da se ukidanjem izdavanja doznaka za period porodiljskog odsustva nastoji na bilo koji način uskratiti zakonski zagarantovana prava. Naprotiv, ovim aktom želimo olakšati ostvarivanje prava porodiljama, kao i poslodavcima koji će na jednostavniji način moći ostvariti refundaciju naknade zarade po osnovu korišćenja porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva. Radi se, dakle, o unapređenju digitalnih procesa koji oslobađaju građanke i građane, poslodavce, kao i ljekare, od nepotrebnih administrativnih obaveza”, kazali su iz MZ.

Izdavanje doznaka će se, navode, nastaviti po ustaljenoj proceduri do trenutka kada Ministarstvo socijalnog staranja, demografije i brige o porodici završi aktivnosti u okviru svoje nadležnosti, što se očekuje u najkraćem mogućem roku i o čemu će javnost biti obaviještena.

“Crna Gora će konačno dobiti digitalizovane procese koji donose značajnu uštedu vremena, kako za naše ljekare, tako i za građanke i građane, što je korak ka modernizaciji sistema na koji smo čekali decenijama”, zaključili su iz Ministarstva zdravlja.

Možda ce vas zanimati