Ekonomija

PRVI KILOVATI IZ VJETROPARKA GVOZD SREDINOM 2026.

Ova elektrana biće prvi novi veliki državni proizvođač električne energije, u posljednjih 40 godina, odnosno od otvaranja Termoelektrane Pljevlja 1982. godine

Izvor: EPCG

Završetak pet tenderskih postupaka koje vodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i potpisivanje ugovora s njemačkom kompanijom Nordex o uslovima za isporuku osam vjetroturbina, čiji nacrt treba da odobri EBRD i odbor direktora Elektroprivrede (EPCG), uslovi su koji moraju biti ispunjeni da bi mogla početi izgradnja vjetroparka “Gvozd” kod Nikšića.

To znači da bi se prvi kilovati iz ove vjetroelektrane mogli očekivati sredinom 2026. godine, ukoliko cijele procedure budu završene u predviđenim rokovima. Ova elektrana biće prvi novi veliki državni proizvođač električne energije od otvaranja Termoelektrane Pljevlja 1982. godine.

Riječ je o tenderima za nabavku, isporuku, ugradnju i puštanje u rad vjetrogeneratora i dugogodišnje održavanje, izvođenje građevinskih radova na platoima i temeljima vjetrogeneratora, izgradnja unutrašnjih puteva, izvođenje radova na internoj srednjenaponskoj mreži i povezivanju vjetrogeneratora, priključenje na prenosnu mrežu i izbor implementacionog konsultanta.

“Realno je za očekivati da će radovi početi nakon potpisivanja svih ugovora vezanih za izgradnju VE “Gvozd”, što bismo u ovom trenutku mogli očekivati za oko četiri do šest nedjelja. Rok za izgradnju elektrane je 18 mjeseci nakon početka izvođenja radova”, kazali su iz državne energetske kompanije “Vijestima”.

EPCG je u prvoj najavi ovog projekta za očekivani početak izgradnje VE “Gvozd” najavila 2021. godinu, a puštanje u rad 18 mjeseci nakon početka radova. Međutim, kasnije je pojašnjeno da je pandemija koronavirusa ključni razlog zbog koga kasni izgradnja vjetroelektrane jer se to odrazilo na pribavljanje potrebnih dozvola, saglasnosti i na pregovore o finansiranju ovog projekta i da je realno da ovaj objekat na mreži bude u 2024. godini.

Državna energetska kompanija je dobila glavnu građevinsku dozvolu za izgradnju VE “Gvozd” u julu prošle godine.

Ukupna planirana instalisana snaga vjetroelektrane “Gvozd” biće 54,6 megavata (MW) s očekivanom godišnjom proizvodnjom od oko 150 gigavat sati (GWh) i pokrivaće potrebe za 25.000 domaćinstava.

Projekat će se finansirati iz kredita od EBRD s kojom je potpisan ugovor o kreditiranju u junu prošle godine. Kredit je vrijedan 82 miliona eura.

Projekat se realizuje kroz projektnu kompaniju “Green Gvozd” koja će biti u 100 procentnom vlasništvu EPCG.

“Svi tenderski postupci vode se na elektronskom portalu nabavki EBRD-a (ECEPP) u skladu s njihovim procedurama. U postupku su tender 1 - WTG (nabavka, isporuka, ugradnja i puštanje u rad vjetrogeneratora i dugogodišnje održavanje), tender 2 - C-BoP (Izvođenje građevinskih radova na platoima i temeljima vjetrogeneratora, izgradnja unutrašnjih puteva), tender 3 - E-BoP (Izvođenje radova na internoj srednjenaponskoj mreži i povezivanju vjetrogeneratora), tender 4 - Priključenje na prenosnu mrežu i tender 5 - Implementacioni Konsultant. Tenderski postupci su u završnoj fazi. S tim u vezi potrebno je napomenuti da je tenderski postupak za C-BoP (Izvođenje građevinskih radova na platoima i temeljima vjetrogeneratora, izgradnja unutrašnjih puteva) koji je pokrenut 21. 5. 2024. godine u žalbenom postupku. Naime, nakon završetka evaluacionog postupka EBRD banka je dala saglasnost na evaluacioni izvještaj 19. 8. 2024. U skladu s tenderskom dokumentacijom i smjernicama EBRD banke, jedan od ponuđača je u propisanom roku, 10. 9. 2024. godine, izjavio žalbu na rezultate evaluacije. U toku je proces evaluacije žalbe od strane komisije EBRD u skladu s njihovim procedurama. Nakon donošenja rješenja po žalbi očekuje se potpisivanje svih ugovora s izabranim ponuđačima po raspisanim tenderskim postupcima”, kazali su iz EPCG.

Iz državne energetske kompanije navode i da su pregovori o ugovoru s njemačkom kompanijom Nordex u završnoj fazi.

“Pregovori o ugovoru koji obuhvataju tehničke, pravne i komercijalne aspekte su održani u Hamburgu 18. i 19. septembra ove godine. Završni sastanci po ovom ugovoru su planirani 4. oktobra, dok se potpisivanje ugovora očekuje nakon odobrenja nacrta ugovora od strane EBRD banke i Odbora direktora EPCG”, rekli su u EPCG.

Projektne aktivnosti na izgradnji VE “Gvozd” obuhvataju faznu izgradnju i puštanje u rad, tipskih platoa za montažu vjetroagregata i temelja na koje će se postaviti stubovi vjetroagregata, transformatorske stanice 33/110 kV Gvozd na projektnoj lokaciji, rekonstrukciju transformatorske stanice 33/110 kV Krnovo, zatim izgradnju jednostrukog dalekovoda 110 kV TS Gvozd - TS Krnovo, dužine 3125 m, kao i izgradnju jednostrukog dalekovoda 110 kV TS Gvozd - TS Nikšić, dužine 14730 i rekonstrukciju transformatorske stanice 35/110 kV Nikšić.

Izgradnja VE “Gvozd” i potrebne infrastrukture za priključenje na elektroenergetski sistem Crne Gore u potpunosti će se finansirati iz kreditnih sredstava bez predviđenog učešća investitora, uz odgovarajući grejs period tokom izgradnje tako da će u suštini projekat sam sebe otplaćivati.

Iz EPCG su pojasnili da je shodno ugovoru o kreditu EBRD u obavezi da izvrši isplatu iznosa Zajma u skladu sa razvojem projekta i na zahtjev zajmoprimca ako su ispunjeni definisani uslovi za povlačenje sredstava na način koji je zadovoljavajući za EBRD u pogledu forme i suštine.

“Nakon potpisivanja ugovora po tenderskim postupcima stvoriće se uslovi za povlačenje novca iz kredita u prvoj iteraciji za sve avanse predviđene ugovorima”, kazali su iz EPCG.