Ekonomija

Vlada uručila 824 “zlatna pasoša”

Autor Teodora Orlandić Izvor CdM

Crnogorski pasoš, po osnovu ekonomskog državljanstva, dobile su 824 osobe, navodi se u Informaciji koju je usvojila Vlada Crne Gore.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

U Informaciji o stanju Posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore do 2. septembra ove godine piše i da je po tom osnovu ukupno predao je 1.113 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva.

Vlada Crne Gore je 22. novembra 2018. godine donijela Odluku o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije Posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore,a taj program je okončan 31. decembrom 2022.

Do tada, kako se navodi, predao je 1.113 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, odnosno aplikacija. Aplikacije su trenutno u različitoj fazi obrade, u zavisnosti od datuma dostavljanja.

“Za 824 zahtjeva su od strane Ministarstva unutrašnjih poslova donijeta rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo i uručeni pasoši, dok se nad 17 zahtjeva trenutno sprovodi kontrola prenosa sredstava od strane nezavisnog revizora”, navodi se u dokumentu, prenosi Cdm.

Pored toga, do 2. septembra ukupno su odbijena 235 zahtjeva i to zbog negativnog mišljenja agenta za ocjenu međunarodne podobnosti, kao i neispunjenosti kriterijuma propisanih odlukom.