Ekonomija

MARINA BAR PRIPREMA PLATO ZA SUVE VEZOVE

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Ovaj plato u Marini Bar je i ranije služio za smještaj plovila, ali se morao očistiti od smeća, nasuti jalovinom, tamponom i

Izvor: MONDO/Anto Baković

Kompanija “Muriz” izabrana je kao izvođač radova na sanaciji platoa u Marini Bar, čime ova državna kompanija planira da proširi postojeći i obezbijedi dodatni prostor za suve vezove. Suvi vez služi za smještaj broda na kopnu, na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Ovaj plato u Marini Bar je i ranije služio za smještaj plovila, ali se morao očistiti od smeća, nasuti jalovinom, tamponom i izravnati, dok je trenutno završena prva faza radova dok će njihova ukupna vrijednost, biće poznata tek po završetku posla.

To su “Vijestima” kazali iz Marine i Ministarstva pomorstva.

Preduzeće “Muriz” je registrovano u Baru 2002. godine, a registrovano je za poslove vađenja građevinskog i ukrasnog kamena. Osim toga, u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) piše da je osnivač i izvršni direktor kompanije Vojin Spičanović.

Izvršni direktor Marine Bar Danko Mirković je pojasnio da je izvođača radova birala Komisija, sastavljena od zaposlenih u komercijalno-tehničkom i servisnom sektoru te firme. Naglasio je da su za posao pristigle tri ponude, od kojih je najpovoljnija i najsveobuhvatnija ona firme “Muriz”, dok su ponude stigle i od kompanije “Putevi” i barske “Nimont”.

“Važno je napomenuti da Marina Bar nije obveznik Zakona o javnim nabavkama, ali je i pored toga procedura izbora izvođača bila u svemu transparentna. Predmetna lokacija je i ranije bila korištena za smještaj plovila i istu je bilo neophodno očistiti od smeća, nasuti jalovinom/tamponom i izravnati. Napominjem još jednom da se ne radi o građevinskim radovima ili građenju objekata. Vrijednost radova zavisiće od količine otpada i materija koji će biti utrošen, a naplata se vrši po jedinicama definisanim ugovorom i to: radni sat bagera, tona materijala, broja kamiona koje dovozi materijal...”, pojasnio je Mirković i dodao da kompanija ovim radovima, nije i nema namjeru da ugrozi ribare na ovoj lokaciji.

Istakao je da vjeruje da će se i ribari složiti da će se ovim radovima unaprijediti funkcionalnost i estetika zapuštenog i otpadom zatrpanog prostora, pišu Vijesti.

Iako je Mirković najavio da se objekti na ovom mjestu neće graditi, ministar pomorstva Filip Radulović je na društvenoj mreži “X” objavio snimak na kojem se vidi niz novih objekata u Marini Bar.

Iz resora pomorstva su naglasili da su radovi na sanaciji platoa dio sveobuhvatnog poslovnog plana “Marine Bar”, čiji je cilj modernizacija i povećanje kapaciteta, uz unapređenje kvaliteta usluge i konkurentnosti, što bi trebalo kako očekuju, da poveća i prihode.

“Analizom zahtijeva za suve vezove, došli smo do zaključka da postoji ogroman komercijalni potencijal koji može da se iskoristi. Polovinom avgusta 2024. godine je oformljena komisija za prikupljanje i odabir ponuda za investiciju uređenja terena na dijelu gata gdje su do sada bili smješteni taxi i ribarski brodovi u toku zime. Početak radova je pratilo skupljanje ogromnih količina otpada koji se decenijama odlagao na predmetnoj lokaciji. Izvođač radova je prije roka uspio da kompletan posao vezan za prvu fazu privede kraju. Naglašavamo da uređenje mora pratiti i odgovarajući video nadzor i tehničko-fizička zaštita 24/7 koja bi osigurala sigurnost plovila”, istakli su iz ovog resora i naglasili da je sanirana površina od 5.000 kvadratnih metara, te da je planirano da se i dio prema svetioniku očisti i uredi na isti način.

Dodali su da postoji ideja da se vlasnicima brodova omogući povoljnije plaćanje suvog veza, kako bi Marina bila što konkurentija na tržištu. Istakli su i da je za suve vezove do sada stigao veliki broj zahtjeva, što pokazuje zašto daje potvrdu da će sanacija terena biti izuzetan poduhvat.