Ekonomija

U pripremi zakon o kriptovalutama

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Ministarstvo finansija u saradnji s Centralnom bankom i Komisijom za tržište kapitala započelo je pripremne aktivnosti u izradi zakona kojim će se urediti oblast digitalne odnosno kripto-imovine, u skladu sa MICA regulativom.

Izvor: Profimedia

Ovo je rečeno “Vijestima” u resoru kojim rukovodi ministar Novica Vuković.

“Evropska komisija je, početkom juna 2023. godine, donijela MiCA regulativu (Markets in Crypto-Assets Regulation), kojom se uređuje regulatorni okvir za kripto imovinu. Međutim, regulatorni okvir nije finalizovan na nivou Evropske unije (EU), budući da je još uvijek u toku donošenje tehničkih standarda koji treba da omoguće puno funkcionisanje regulatornog okvira, te iz tog razloga nije moguće precizirati rokove za donošenje propisa iz ove oblasti”, kazali su u ministarstvu.

Iz ovog resora je pojašnjeno da će, između ostalog, detaljno biti razmotreno i pitanje oporezivanja kriptoimovine, kao i uporedna iskustva EU zemalja, a sve u skladu s EU propisima, međunarodnim standardima i praksom.

“Opredjeljenjem Crne Gore za pridruženje EU započeta je reforma finansijskog sektora u skladu s EU standardima, odnosno kontinuirana obaveza usaglašavanja domaće regulative s propisima EU. Crna Gora je započela s aktivnostima u vezi s pristupanjem jedinistvenom području plaćanja u eurima (SEPA), što će omogućiti uplate i primanje uplata u eurima pod jednakim uslovima, pravima i obavezama, kao u zemljama EU, uz značajno smanjenje troškova prekograničnih plaćanja Crne Gore sa zemljama EU”, kazali su u Ministarstvu finasija.

Iz ovog resora su naveli da kontinuirano sprovode brojne aktivnosti na eliminisanju biznis barijera, kao i na stvaranju uslova za razvoj finansijskih tehnologija (Fintech), imajući u vidu da je digitalna transformacija, zasnovana na bezbjednoj infrastrukturi i ključnim sistemima za bržu i lakšu upotrebu elektronskih usluga, jedan od prioriteta Vlade, a sve u cilju daljeg razvoja digitalne ekonomije i jačanja ekonomskog rasta.