Ekonomija

EPCG I IRF POTPISALI UGOVOR ZA PROJEKAT "SOLARI 5000+ 70MW"

Autor Anđela Vukčević

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, istakao je da projekat „Solari 5000+ 70MW” predstavlja značajan iskorak ka energetskoj tranziciji u Crnoj Gori i da je jedna je od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru posljednjih četrdeset godina.

Izvor: MONDO

Elektroprivreda Crne Gore i Investiciono-razvojni fond potpisali su Ugovor za finansiranje projekta “Solari 5000+ 70MW” , vrijedan 10 miliona eura, saopštuili su iz EPCG. Ugovor su potpisali predsjednik Odbora direktora i izvršni direktor EPCG, Milutin Đukanović i Ivan Bulatović, i izvršni direktor IRFCG-a, Nikola Tripković.

Kako ističu projekat „Solari 5000+ 70MW“ je počeo i već je instalisana snaga od 18,627 MW, tj. 21,366 MWp , a podrazumijeva posredovanje u finansiranju, nabavci i puštanju u rad fotonaponskih sistema domaćinstvima i poslovnim subjektima u Crnoj Gori. Projektom je obuhvaćeno preko 5000 individualnih i 500 pravnih lica, a njegova vrijednost maksimalno može iznositi 82 miliona eura.

Predsjednik odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović zadovoljan je što partner u projektu nastavlja da bude IRFCG i nada se da će i u budućnosti zajedno razvijati i brojne druge projekte zelene energije.

” Pobjednik u zelenoj tranziciji će biti onaj koji će moći da sam proizvodi električnu energiju, a svijetla budućnost leži u solarnoj energiji i razvoju obnovljivih izbora energije, smatra Đukanović.

Podaci pokazuju da je preko 19 000 domaćinstava i pravnih lica iskazalo interesovanje za ovaj projekat, a EPCG će budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbijediti popust od 10% od ugovorene vrijednosti investicije, što uz 10% koji obezbjeđuje Eko-fond, predstavlja čak 20% popusta.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, istakao je da projekat „Solari 5000+ 70MW” predstavlja značajan iskorak ka energetskoj tranziciji u Crnoj Gori i da je jedna je od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru posljednjih četrdeset godina.

Bulatović je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci sa Eko fondom potpisan sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta „Solari 5000+ 70MW”. Istakao je da se nada da će udruženim snagama uspješno biti realizovan i ovaj projekat.

“Interesovanje je veliko, a plan je da se počne gradnja sistema kako za domaćinstva, tako i za privredu, pri čemu će biti sve izvedeno u skladu sa tehničkim mogućnostima i zahtjevima budućih korisnika, kazao je Bulatović.

Nikola Tripković, izvršni direktor IRFCG, kazao je da je Investiciono-razvojni fond, kao vodeća institucija u zelenom finansiranju, prepoznao značaj finansijske podrške projektu “Solari 5 000+70MW” u okviru strategije prelaska na zelenu ekonomiju i efikasno korišćenje obnovljivih izvora energije.

“Na ovaj način obezbjeđujemo kontinuitet projekta koji je već ostvario izuzetne rezultate i doprinosimo povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije, uvođenju energetski efikasnih mjera i smanjenju troškova za mnoga domaćinstva i mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori“, kazao je izvršni direktor IRF-a.

Istakao je da raduje činjenica da je do sada kroz ove projekte podržano preko 3 000 domaćinstava i pravnih lica, a da će kreditiranjem projekta ta brojka biti znatno veća.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Predrag Drecun, koji je prisustvovao potpisivanju Ugovora, naveo je da IRF prepoznaje zeleno finansiranje kao ključnu razvojnu šansu za crnogorsku privredu, ali i pomoć stanovništvu.

“U tom pravcu, kao buduća Razvojna banka, oslanjamo se na institucionalne mehanizme i međunarodno finansiranje kako bi primijenili najbolje prakse državnih razvojnih banaka u podršci održivom razvoju Crne Gore, kazao je Drecun.

Potrošači električene energije u Crnoj Gori, koji ispune uslove neophodne za korišćenje energije sunca, učešćem u projektu, u prilici su da od potrošača i kupaca postanu proizvođači električne energije, da proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe, a eventualno ostvarene viškove prodaju nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji. Dakle, otvara im se mogućnost znatnih energetskih i ekonomskih ušteda bez štetnog uticaja na prirodu.

Potpisivanje ovog ugovora je potvrda da je i prethodni aranžman, vrijedan 30 miliona eura, u potpunosti opravdao visoka očekivanja.