Ekonomija

MARTINOVIĆ TUŽIO VLADU: Traži da ponište rješenje po kojem je razriješen iz Nacionalnih parkova

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Smjenu Martinovića je predložio ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić (Demokrate), a odluku potpisao primjer Milojko Spajić

Izvor: JPNPCG

Bivši direktor Javnog preduzeća za upravljanje nacionalnim parkovima (NP) Vladimir Martinović (URA) je podnio tužbu protiv Vlade (tuženi), kojom traži da se poništi rješenje izvršne vlasti na osnovu kojeg je smijenjen sa mjesta čelnika ove državne kompanije.

Vlada je Martinovića razriješila na sjednici 5. septembra, a za novu direktorku NPCG imenovala Marinelu Đuretić. Smjenu Martinovića je predložio ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić (Demokrate), a odluku potpisao primjer Milojko Spajić, prenose Vijesti.

U obrazloženju razrješenja koje je objavljeno na sajtu Vlade, Ćulafić je naveo da je poslovanjem NP ugrožen javni interes, a kao ključni razlog naveo to što je ova firma prošle godine poslovala sa minusom od 581.884 eura, dok su u 2022. imali plus od 20.334 eura.

Podaci iz izvještaja o radu koji su dostupni na sajtu preduzeća za posljednje dvije godine ipak pokazuju da su brojke zamijenjene, odnosno da je firma 2022. bila u minusu od 580 hiljada, dok je prošlu godinu završila sa profitom višim od 20.000 eura. Zamijenjene su godine i podacima koji se tiču neto prihoda od prodaje, pa umjesto 3.713.013 eura za ovu i 1.893.823 eura za 2022., piše obrnuto.

"Vijesti" su imale uvid u tužbu koja je podnijeta u Upravnom sudu, u kojoj se navodi da je podnijeta zbog povrede pravila postupka, pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava.

U tužbi piše i da se nisu stekli uslovi za razrješenje Martinovića po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, odnosno da nije osuđen na zatvorsku kaznu, krivično djelo, niti mu je izvršnim rješenjem izrečen disciplinski postupak ili druge mjere.

"Tuženi potpuno mijenja teze i neistinito prikazuje činjenično stanje, jer iz Iskaza o ukupnom rezultatu u periodu od 1. januara 2023. do 31. decembra 2023. proizilazi da su neto prihodi od prodaje u 2023. godini, iznosili 3.713.013 eura a da su u 2022. iznosili 1.893.823 eura, čime je počinjena bitna povreda prava iz Zakona o upravnom sporu, jer je nesumnjivo da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje", piše u tužbi.

Osim toga, piše i da je javnopravni organ morao Martinoviću dati mogućnost da se izjasni o rezultatima poslovanja, te da je to u ovom slučaju izostalo.

"...Iz osporenog rješenja se ne može zaključiti da li je tužilac uopšte obaviješten o rezultatima njegovog rada, odnosno da li su nastupili poremećaji u poslovanju i da li se ne izvršavaju zakonom utvrđene obaveze, kod činjenice što je Statutom NP jasno određeno, da u slučaju da dobit preduzeća nije ostvarena Upravni odbor utvrđuje razlog neostvarivanja dobiti", ističe se u tužbi, prenose Vijesti.

Dodaje se da je povrijeđen i Statut NP na koji se Vlada poziva, s obzirom da je izvršna vlast može da imenuje Upravni odbor i direktora firme, ali ne i da razrješava.

"Predlažem da Upravni sud donese presudu - Poništava se rješenje Vlade od 5. septembra, o razrješenju direktora NP Vladimira Martinovića", piše u ovoj tužbi.