Ekonomija

USVOJEN FINANSIJSKI PLAN KONTROLE LETENJA OD STRANE VLADE SRBIJE

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Vlada Republike Srbije usvojila je danas na sjednici Finansijski plan kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) za ovu godinu, potvrđeno je nezvanično “Vijestima” iz dva izvora.

Izvor: MONDO

“Iako su u Vladi Srbije nezadovoljni radom SMATSE na predlog ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića i ministra finansija Siniše Malog odlučili su da usvoje plan”, kazao je izvor “Vijesti”.

SMATSA je zajedničko preduzeće Srbije i Crne Gore, koje nadzire vazdušni prostor iznad obje države i južnog dijela Jadranskog mora. To je visoko profitabilna kompanija koja se finansira iz naknada od avio-kompanija, u kojem Srbija ima 92 odsto, a Crna Gora osam odsto.

Ona se osam mjeseci nalazila u statusu privremenog finansiranja zbog toga što Vlada Srbije nije dala saglasnost na Finansijski plan za 2024. godinu, a zatim ni nadzorni odbor nije usvojio Poslovni plan do 2028. godine.

Ministarstvo saobraćaja “Vijestima” je zvanično saopštilo da Evropska organizacija za sigurnost vazdušne plovidbe (Eurocontrol) nije nikada nije od svog osnivanja uvela niti jednoj državi članici sankcije zbog neusvajanja finansijskog plana, te da im nije poznato na čemu Sindikat SMATSE bazira svoje tvrdnje.

Sindikat SMATSA, zaposlenih u Crnoj Gori, je nedavno u svom dopisu kojeg su uputili Ministarstvu saobraćaja i Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) naveo da ako se uskoro ne usvoje Finansijski plan (SMATSA) za 2024. i Poslovni plan za period 2024-2028, Eurokontrol će donijeti mjere koje će uveliko oštetiti SMATSA, ali i Crnu Goru.

“Od svog osnivanja 1963. godine Eurocontrol nije uveo sankcije niti jednoj zemlji članici zbog neusvajanja finansijskog plana. U SMATSA postoje dva reprezentativna sindikata, nije nam poznato na čemu se baziraju ove tvrdnje koje su i u suprotnosti sa Statutom Eurocontrola. Mi kao ministarstvo smo svakako istakli da smo na raspolaganju svima za razgovor, tako i zainteresovanim sindikatima”, kazali su u Ministarstvu sabraćaja. Na pitanje koji su mehanizmi za prevazilaženje trenutno problematike u SMATSA iz Ministarstva saobraćaja su odgovorili da što se tiče odgovora na ovo pitanje, onda kada se usvoji finansijski plan od strane Republike Srbije, steći će se uslovi za prelazak sa privremenog na redovno finansiranje.

“Vlada Crne Gore je usvojila Finansijski plan SMATSA u martu 2024. godine. Samo Vlada Republike Srbije može dati odgovor kada će ovaj plan biti usvojen. Srbija je samostalna država i njena Vlada donosi odluke za koje preuzima odgovornost. I u prošlosti se dešavalo da jedna od država osnivača kasni sa usvajanjem plana, ali se ta situacija prevazilazila”, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja, kako prenose Vijesti.

SMATSA na računu ima zadržanu dobit od 50 miliona eura.