Ekonomija

Jedan od aviona "Air Montenegra" oštećen na aerodromu u Istanbulu

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Nacionalni avio-prevoznik “Air Montenegro” je prije četiri dana normalizovao letove nakon što mu je jedan od četiri aviona bio van saobraćaja jer je pretrpio udar jata ptica na aerodromu u Istanbulu 22. avgusta.

Izvor: AIR MONTENEGRO

Zbog ovog događaja državna kompanija je, prema nezvaničnim informacijama Vijesti”, pretrpjela velike gubitke jer je riječ o iznajmljenom avionu za koji kompanija od koje je iznajmljen nije obezbijedila zamjenu za sve letove, pa je jedan broj letova otkazan, dok su za određeni broj letova angažovani vazduhoplovi drugih avio-kompanija.

Iz “Air Montenegra” su potvrdili “Vijestima” da je vazduhoplov tipa “A320”, iznajmljen od hrvatske kompanije “Trade Air”, pretrpio udar jata ptica na aerodromu u Istanbulu 22. avgusta, ali nisu mogli da preciziraju iznos štete po tom osnovu.

“U ovom trenutku nemamo dovoljno preciznu informaciju o finansijskoj šteti koju je uzrokovalo prizemljenje A320 usljed događaja na aerodromu u Istanbulu”, kazali su iz nacionalne avio-kompanije, kako prenose Vijesti.

Jedno od pitanja je bilo kakve su ugovorene obaveze i da li je kompanija sa kojom “Air Montenegro” ima ugovor imala obavezu da nađe zamjenu za taj avion. Pojašnjeno je da je “Trade Air” periodično od drugih zakupaca obezbjeđivao zamjenski avion za obavljanje saobraćaja naše kompanije.

Air Montenegro trenutno saobraćaj, kako kažu iz kompanije, obavlja na četiri aviona prema planiranoj floti za ljetnju sezonu i to dva vlasnička aviona tipa “Embraer 195” i dva iznajmljena aviona – Airbusu 320, hrvatske kompanije “Trade Air” i Embraeru 190, ukrajinske kompanije “Wind Rose”.

“Vazduhoplov tipa A320, iznajmljen od hrvatske kompanije Trade Air, pretrpio je udar jata ptica na aerodromu u Istanbulu. Avion je nakon inspekcije prizemljen i njegova sanacija rađena je na istanbulskom aerodromu. Pomenuto je glavni uzrok poremećaja u saobraćaju sa kojim se Air Montenegro suočio protekle dvije sedmice. Tokom prizemljenja pomenutog aviona naša kompanija uspjela je da preveze gotovo sve putnike obezbjeđivanjem zamjenskih aviona kada je to bilo moguće, što je naročito izazovno u sezoni i na kraju mjeseca avgusta, kao i obavljanjem noćnog letjenja na preostala tri aviona. U periodu prizemljenja A320, “Trade Air” je periodično od drugih zakupaca obezbjeđivao zamjenski avion za obavljanje saobraćaja naše kompanije. Svakako da postoje određeni negativni efekti ispada iznajmljenog aviona o kojima u ovom trenutku ne možemo dati precizan odgovor.

Iz kompanije su kazali da je saobraćaj “Air Montenegra” u potpunosti stabilizovan u nedjelju 8. septembra i trenutno se svi letovi obavljaju po planu, sa sva četiri vazduhoplova u saobraćaju.

“Prethodno pomenute nepredviđene okolnosti koje su dovele do prizemljenja iznajmljenog aviona rezultirale su izmjenom reda letjenja, angažovanjem partnerskih kompanija i obavljanjem noćnih letova na preostala tri aviona kojima je kompanija raspolagala. U konačnom, otkazana su četiri leta, druge kompanije su za nas realizovale 28 letova, a značajnija kašnjenja zabilježena su na 28 letova. Putnici sa otkazanih letova su adekvatno zbrinuti i prevezeni letovima partnerskih kompanija o trošku Air Montenegra ili nekim od narednih letova naše kompanije. Takođe, nekim kašnjenjima su doprinijele i nepovoljne vremenske prilike u datom trenutku. Ovom prilikom želimo da uputimo izvinjenje svim našim putnicima koji su doživjeli neprijatnost i zahvalimo im se na strpljenju i razumijevanju koje su pokazali””, pojasnili su iz kompanije, kako prenose Vijesti.