Ekonomija

PORASTAO PROMET AERODROMA TIVAT

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Kontinuitet rasta prometa u odnosu na prošlu godinu u tivatskoj vazdušnoj luci nastavljen je i tokom juna (22 odsto više putnika i 6 odsto više operacija), jula (33 odsto više putnika i 14 odsto više operacija), te avgusta mjeseca.

Izvor: MONDO

Aerodrom Tivat u avgustu je zabilježio promet od ukupno 225.306 putnika, što je 28,5 odsto bolji rezultat nego u istom mjesecu prošle godine kada je kroz terminalnu zgradu tivatske vazdušne luke prošlo ukupno 175.207 putnika.

Ipak, tivatski aerodrom u avgustu ove godine ostao je na tek 77 odsto svog učinka iz istog mjeseca rekordne 2019. godine. Tada su za Tivat letjele brojne kompanije iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije koje su kumulativno činile skoro dvije trećine ukupnog godišnjeg prometa te vazdušne luke, ali prevoznici iz tih država zbog rata u Ukrajini i političkih dešavanja - sankcija prema Rusiji i Bjelorusiji, već duže vrijeme ne saobraćaju sa Crnom Gorom, pišu Vijesti.

Gubitak ova tri tržišta tivatska vazdušna luka polako “pegla” tokom zimskih mjeseci pred i postsezone jer je njen promet ove godine van samog sezonskog špica, bio bolji nego u uporednom periodu 2019. godine, prvenstveno zbog uvođenja cjelogodišnjih redovnih letova za Tursku, te niza novih sezonskih letova sa tržišta zapadne i sjeverne Evrope, odnosno regiona Bliskog Istoka. O tome svjedoče i podaci da su tokom prva dva mjeseca ovogodišnje ljetnje IATA sezone u aprilu kada je promet putnika bio 52 posto, a broj operacija 44 odsto veći nego lani, odnosno maju kada je broj putnika bio 54, a broj vazduholovnih operacija 42 odsto veći nego u istom mjesecu prošle godine, rezultati aerodroma Tivat bili čak i bolji u odnosu na ta dva mjeseca rekordne 2019.

Kontinuitet rasta prometa u odnosu na prošlu godinu u tivatskoj vazdušnoj luci nastavljen je i tokom juna (22 odsto više putnika i 6 odsto više operacija), jula (33 odsto više putnika i 14 odsto više operacija), te avgusta mjeseca. Tokom prošlog mjeseca ukupno su na pisti pored Tivatskog zaliva realizovane 2.384 operacije polijetanja i slijetanja vazduhoplova, što je skoro za petinu više nego u istom mjesecu lani, ali i 15 odsto manje nego u avgustu rekordne 2019. U periodu od 1. januara do 31. avgusta ove godine aerodrom Tivat je zabilježio ukupan promet od 827.642 putnika na 9.437 operacija vazduhoplova. Broj transferisanih putnika je porastao skoro 32 odsto u odnosu na učinak u osam mjeseci prošle godine, dok je broj operacija vazduhoplova uvećan 17,6 odsto u odnosu na uporedni period lani.