Ekonomija

MINISTARSTVO SOCIJALNOG STARANJA: PENZIJE SE NEĆE UMANJIVATI

Autor Vasilisa Grgurević

Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografiji saopštilo je da će penzije "u budućnosti biti sigurne da i neće doći do njihovog smanjenja".

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Iz tog resora Vlade su saopštili da je prosječna penzija 515,55 eura, a da je najniža penzija 450 eura.

"Od 1. oktobra povećaće se plate za oko 300.000 zaposlenih u Crnoj Gori od čega će najveći rast ostvariti oni koji sada primaju minimalnu zaradu od 450 eura, a koja će biti povećana na 600 eura (33 odsto) za srednjšokolce i 800 eura (78 odsto) za visokoškolce, dok će svim ostalima plata biti povećana po osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog za pet odsto. Imajući u vidu da se u posljednje vrijeme u javnosti pojavljuju različita tumačenja u vezi sa Fiskalnom strategijom te povećanjem penzija i njihovom isplatom ističemo da je jedan od najvažnijih ciljeva Fiskalne strategije, pored stvaranje podsticajnog poslovnog i investicionog ambijenta, markroekonomske i fiskalne stabilnosti te snažnog investicionog ciklusa, unapređenje životnog standarda građana", navodi se u saopštenju.

Dodaju da će najavljeno smanjenje doprinosa umanjiti prihode u budžetu Fonda penzijskog i invalidskog, ali da će isti se nadomjesti kroz nove mjere na prihodnoj strani.

"Dakle, penzije će i dalje biti sigurne, jer je zakonom garantovana redovna isplata prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja iz budžetskih sredstava. Takođe, penzije u budućnosti neće biti manje, iako će lični koeficijenti za određene kategorije osiguranika biti manji, iz razloga što lični koeficijent nije jedini parametar koji se uzima u obzir prilikom obračuna penzije. Naime, dva bitna parametra, penzijski staž i vrijednost penzije za jedan lični bod takođe utiču na iznos obračuna penzije", navodi se između ostalog u saopštenju.