Ekonomija

Fond PiO: Država garantuje isplatu penzija iz sredstava budžeta

Autor Milica Mrvaljević Izvor CdM

Prije svega, pojašnjavaju da je važno znati da će penzije biti sigurne i da neće doći do njihovog smanjenja, moguće je, kažu, samo njihovo uvećanje.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Iz Fond Penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore kazali su da je penzionerima zakonom garantovana redovna isplata njihovog prava, odnosno da država garantuje isplatu penzija iz sredstava budžeta. Iz fonda su se oglasili povodom različitih tumačenja u vezi sa povećanjem penzija i njihovom isplatom., kako piše CdM.

“Imajući u vidu da se u posljednje vrijeme u javnosti pojavljuju različita tumačenja u vezi sa povećanjem penzija i njihovom isplatom, a u cilju pune informisanosti građana, ponavljamo ranije iznesene stavove v.d. direktora Fonda PIO Crne Gore, g. Vladimira Drobnjaka. Navedeni stavovi predstavljaju zvaničan stav Fonda kao institucije koja je nadležna za sprovođenje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju”, navedeno je u saopštenju Fonda PiO.

“Iako će najavljeno smanjenje doprinosa umanjiti prihode u budžetu Fonda PIO Crne Gore, fiskalnom strategijom navden je set mjera koji će nadomjestiti taj budžet. Navedene mjere su, između ostalog, uvođenje poreza kada su u pitanju igre na sreću, oporezivanje nekretnina, uvođenje jedinstvene stope u turizmu od 15 odsto, markiranje goriva. Taj dodatni budžet Fonda biće popunjen i rastom zarada koje su sada najavljene, tako da će se proširiti poreska baza, odnosno smanjiti siva ekonomija”, obrazložili su iz Fonda.

Važno je, prema njihovim riječima, istaći da će penzije i dalje biti sigurne, jer je penzionerima zakonom garantovana redovna isplata njihovog prava, odnosno država garantuje za isplatu penzija iz sredstava budžeta.

“Takođe, penzije u budućnosti neće biti manje, iako će lični koeficijenti za određene kategorije stanovnika biti manji. Kako je ranije saopšteno, nije sporno ako se pojavljuje negativni lični koeficijent, jer on nije jedini paramentar koji se računa za obračun penzije. Naime, postoje još dva bitna parametra, a to su dužina radnog staža i vrijednost penzije za jedan lični bod, koji takođe utiču na iznos obračuna penzije”, poručili su iz Fonda.