Ekonomija

Rudnik uglja gubi 48 miliona, zbog pauze u radu Termoelektrane

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Termoelektrana Pljevlja naredne godine neće raditi osam mjeseci zbog završetka njene rekonstrukcije

Izvor: MONDO

Termoelektrana Pljevlja naredne godine neće raditi osam mjeseci zbog završetka njene rekonstrukcije, usljed čega će u tom periodu i Rudnik uglja izgubiti glavnog klupca i imati prihode manje za 48 miliona eura, saopšteno je "Vijestima" iz ove kompanije.

Iz Rudnika navode da su se aktivirali kako bi u tom periodu pronašli druge kupce, kao i da će biti obezbijeđeno finansiranje te kompanije od čega podršku očekuju i u okviru poslovne grupe Elektroprivrede (EPCG) koja im je stoprocentni vlasnik.

Rudnik je prošle godine imao ukupne prihode od 70 miliona eura, od čega je više od deset miliona dobijeno prodajom uglja Elektroprivredi Srbije, ali je taj posao kasnije prekinut.

Troškovi poslovanja prošle godine iznosili su 31,1 milion eura (nabavka repromaterijela, goriva, investicije, amortizacije...), dok je za isplatu bruto zarada i ostalih troškova zaposlenih utrošeno 26,5 miliona eura.

Rudnik uglja je lani ostvario neto dobit od 15,2 miliona eura, ali nije dijelio dividendu upravo zato što ga čeka teška 2025. godina. I EPCG je imao neto dobit of 52,4 miliona eura, ali ni on nije dijelio dividendu upravo zbog toga što će usljed pauze u radu TE morati od velikog izvoznika postati uvoznik električne energije.

"Planirano je da ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja traje osam mjeseci i prouzrokovaće obustavu isporuke uglja što će imati za posljedicu oko 48 miliona eura manje na prihodnoj strani Rudnika uglja. Svakako da ovaj problem moramo gledati sa nivoa grupacije EPCG i isto tako ga i rješavati. U navedenom periodu biće obezbijeđeno stabilno finansiranje Rudnika uglja. RUP će u tom periodu aktivirati prodaju za široku potrošnju, maksimalnim kapacitetom i pokušati da ostvari što veće prihode i umanji negativan saldo u periodu ekološke ekonstrukcije TE Pljevlja", naveli su iz ove kompanije na pitanja "Vijesti" kako će najavljena pauza u radu Termoelektrane Pljevlja tokom naredne godine uticati na rad i poslovanje Rudnika uglja i da li će u tom periodu moći da izmiruju sve obaveze i zarade zaposlenima.

Izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović kazao je nedavno u intervjuu "Vijestima" da će zbog remonta i pauze u radu TE naredne godine, biti potreban uvoz struje koji bi po sadašnjim cijenama vrijedio 65 miliona eura.

"Cijenim da bi svi relevantni akteri trebalo da imaju u vidu ozbiljnost izazova s kojima će se EPCG suočiti sljedeće godine, naročito u kontekstu potrebe za nabavkom veće količine električne energije. Imajući u vidu sve obaveze po osnovu nabavke značajne količine električne energije iz uvoza za sljedeću godinu, mislim da nije realno očekivati da se cjelokupna dobit izdvoji za državni budžet po navedenom osnovu", kazao je tada Bulatović obrazlažući zahtjev Vladi da im odobri da ne isplaćuju dividendu.

Pauzu u radu Termoelektrane Rudnik će iskoristiti i da intenzivira projekat izmještanja rijeke Ćehotine, kao i skidanju otkrivke - sloja zemljišta i kamenja koje se nalazi iznad naslaga uglja i koji se mora skloniti da bi se ugalj mogao iskopavati.

"Radovi na izmještaju korita rijeke Ćehotine su već počeli, do sada je mehanizacija Rudnika uglja završila većinu samog iskopa novog korita rijeke Ćehotine, što će dovesti do značajnih ušteda u odnosu na projektovanu cijenu i vrijeme završetka radova. Ubrzo ćemo početi i sa tenderskim procedurama za ostale radove na ovom projektu čija je procijenja vrijednost oko 20 miliona eura. Sa druge strane, radovi na otkrivci obavljaće se bez prekida", naveli su iz Rudnika "Vijestima".

Termoelektrana Pljavlja je najveća izvozna kompanija u Crnoj Gori, tako da će pauza u njenom radu naredne godine pogoršati i onako veliki crnogorski deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Kako je uvozno izvozni deficit dio bruto domaćeg proizvoda, to će uticati i na niži ekonomski rast. Prošle godine je izvoz električne energije iznosio 206 miliona eura i bio je na nivou od skoro 30 odsto cijelog izvoza. Sada neće biti izvoza već će postojati uvoz od procjenjenih 65 miliona eura.

Kada bude završena ekološka rekonstrukcija Termoelektrane, ona će u budućem radu moći da koristi samo kvalitetniji ugalj, zbog toga su “Vijesti” pitale šta će Rudnik raditi sa drugim lošijim dijelom uglja.

“O procentualnom iznosu visokokvalitetnih ugljeva nakon ekološke rekonstrukcije ne možemo precizno odgovoriti u ovom trenutku zbog dinamike eksploatacije u narednom periodu (do 1. marta 2025. godine). Ipak, naglašavamo da će se ti ugljevi, nakon ekološke rekonstrukcije, homogenizovati a na taj način ćemo dobiti ugalj, po kvalitetu i količini, koji zadovoljava zahtijevane parametre potrebne za stabilan rad TE Pljevlja”, naveli su iz Rudnika.