Ekonomija

5,1 MILION EURA ĆE BITI IZDVOJEN ZA REKONSTRUKCIJU ZGRADE PREDSJEDNIKA, MINISTARSTVA FINANSIJA I MUP-A

Autor Anđela Vukčević Izvor CdM

Navedenim programom je, između ostalog, planirano poboljšanje energetskih karakteristika odabranog administrativnog objekta u nadležnosti Uprave za državnu imovinu, kao i poboljšanje uslova za boravak i rad.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Za rekonstrukciju zgrada Predsjednika, Ministarstva fianasija i Ministrastva unutrašnjih poslova Vlada će obezbijediti 5.100.000 eura. Kako se navodi u vladinom dokumentu Plan rekonstrukcije zgrada u državnoj svojini za period 2024-2026 godine, početak rekonstrukcije planiran je za decembar ove godine, a radovi bi trebalo da traju do kraja 2025. godine.

Kako pojašnjavaju iz Vlade shodno obavezama preuzetim Sporazumom o Energetskoj zajednici godišnji cilj rekonstrukcije službenih zgrada, od 1. januara 2024. godine, povećan je sa jedan odsto na tri odsto ukupne korisne površine svih službenih zgrada, a što je predviđeno izmjenama Uredbe o rekonstrukciji službenih zgrada. Shodno navedenoj Uredbi prioritet u rekonstrukciji imaju službene zgrade sa najnepovoljnijim energetskim karakteristikama.

“U cilju definisanja obima rekonstrukcije i odabira zgrada u planskom periodu, Ministarstvo energetike je u saradnji sa Upravom za državnu imovinu ažuriralo inventar zgrada koje su u nadležnosti ove uprave. Pripremljeni inventar zgrada osim osnovnih podataka o objektima (lokacija, starost, površina i dr.), daje i opštu ocjenu trenutnog stanja po pitanju energetskih karakteristika, a na bazi čega je, po tom osnovu, urađeno i rangiranje objekata. Tako je za planski period 2024-2026. godina planirana je rekonstrukcija službene (administrativne) zgrade u nadležnosti Uprave za državnu imovinu: zgrada Predsjednika, Ministarstva finansija i Ministarstva vanjskih poslova”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Navedenim programom je, između ostalog, planirano poboljšanje energetskih karakteristika odabranog administrativnog objekta u nadležnosti Uprave za državnu imovinu, kao i poboljšanje uslova za boravak i rad, piše CdM.

“Realizacija Plana se prevashodno zasniva na finansijskim sredstvima opredijeljenim u okviru projekta “Unaprjeđenje energetske efikasnosti u javnim zgradama (PEEPB)”, koji se realizuje po osnovu tekuće saradnje između Crne Gore i Savezne Republike Njemačke (posredstvom KfW banke). Za rekonstrukciju službenih zgrada iz sredstava navedenih programa biće obezbijeđen iznos od 5,1 miliona eura”, piše u dokumentu.

Planom je predviđeno da se radovi na rekonstrukciji zgrada Predsjednika, Ministarstva finansija i Ministarstva vanjskih poslova u Podgorici izvode u toku 2025. Aktivnosti na pripremi tehničke dokumentacije su realizovane u okviru PEEPB projekta.

“Rekonstrukcija predstavlja postavljanje termo i hidroizolacije krovu, postavljanje termoizolacije na dijelu fasade, termoizolacija podrumskih prostorija, instalacija sistema grijanja i hlađenja, zamjena sistema osvjetljenja, uvođenje sistema upravljanja, postavljanje fotonaposnkih panela, mjere komfora i strukturne mjere: sanacija fasade, unaprjeđenje sistema slabe struje, zamjena elektroinstalacija radi prilagođavanja novom sistemu grijanja i hlađenja i sistemu upravljanja, rekonstrukcija sanitarnih čvorova, postavljanje spuštenih plafona radi ugradnje novih instalacija, djelimična opravka podova, moleraj i sl”, ističe se u dokumentu Vlade.

Kako pojašnjavaju realizacijom ovog plana ispuniće se postavljeni ciljevi po pitanju unaprjeđenja energetskih karakteristika službenih zgrada, a time i preuzete obaveze Crne Gore prema Sporazumu o energetskoj zajednici, kao i u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

“Imajući u vidu da je realizacija Plana predviđena u okviru tekućeg namjenskog projekta energetske efikasnosti (PEEPB) neophodno je i da se u potpunosti iskoriste njegovi benefiti u cilju podizanja stručnog kapaciteta Uprave za državnu imovinu, kako bi se uspješno nastavile aktivnosti na unaprjeđenju energetskih karakteristika službenih zgrada nakon 2026. godine”, kažu iz Vlade.

Dodaje se da je u narednom periodu potrebno da se sredstva namijenjena za tekuće i investiciono održavanje službenih zgrada u što većem obimu iskoriste za održavanje i unaprjeđenje njihovih energetskih karakteristika, piše CdM.

“U tom cilju neophodno je aktivnosti na održavanju službenih zgrada koje utiču na energetske karakteristike koncipirati kao mjere energetske efikasnosti (planirati, realizovati i pratiti postignute rezultate)”, zaključuje se u dokumnetu.