Ekonomija

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE PREKO DVIJE GODINE U V.D. STANJU

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Sadašnji vršilac dužnosti direktora zavoda je David Perčobić, koji je izabran krajem aprila i njegov v.d. mandat ističe krajem oktobra. On je jedan od kandidata sa tadašnjeg konkursa koji vodi sudski spor protiv Zavoda.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Sporna situacija sa konkursom za izbor direktora Zavoda za zapošljavanje iz februara 2022. godine još nije riješena, a nova prepreka, kako su kazali iz Uprave za ljudske resurse, je što Ministarstvo rada od maja ove godine ne imenuje svog predstavnika u komisiji za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata.

Tako da se vanredno upravljanje u ovoj instituciji, čiji je godišnji budžet 55 miliona eura, nastavlja već dvije i po godine.

“Vjerujemo da će ponovni postupak u izvršenju rješenja Komisije za žalbe po javnom konkursu za imenovanje direktora/ice Zavoda za zapošljavanje biti sproveden u što kraćem roku, odnosno kada Vlada odredi vršioce dužnosti na mjestima iz kategorije visoki rukovodni kadar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga”, saopštili su Uprave za kadrove “Vijestima”

Sadašnji vršilac dužnosti direktora zavoda je David Perčobić, koji je izabran krajem aprila i njegov v.d. mandat ističe krajem oktobra. On je jedan od kandidata sa tadašnjeg konkursa koji vodi sudski spor protiv Zavoda.

Ovaj spor je počeo kada je tadašnji upravni odbor Zavoda, kojim je predsjedavala Hadži Vesna Vujošević, 7. aprila 2022. godine za direktora imenovao Gorana Folića (Demokrate) iako je bio trećerangirani kod Komisije za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata. Prvorangirani kandidat Perčobić je tada protiv te odluke podnio tužbu Upravnom sudu, a osnova je bila što je u komisiji bila Vujošević ispred Zavoda, a ne predstavnik resornog ministarstva, kao što predviđa zakon.

Od tada počinje maratonski sudski i upravni postupak. Novi upravni odbor zavoda u oktobru 2022. godine smjenjuje Folića a v.d, direktora postaje Gzim Hajdinaga. Nakon toga i Folić podnosi tužbu zbog smjene, pišu Vijesti.

Upravni sud i Vladina komisija za žalbe od tada donose više presuda i rješenja u korist Perčobića, Folića ili Zavoda. U jednom trenutku postojala su važeća dva rješenja - jedno u korist Perčobića da je Folić nezakonito izabran i drugo u korist Folića da se vraća na funkciju jer je nezakonito smijenjen. Zbog različitih odluka novi Upravni odbor je dva puta donosio odluke o smjeni Folića. Komisija za žalbe u maju prošle godine donijela je rješenje i da “Folić nije mogao biti razriješen jer je nezakonito izabran”.

Upravni odbor Zavoda je postupajući po jednom od rješenja Komisije za žalbe, kojim se usvaja žalba Perčobića donio odluku da se ne vrši izbor direktora Zavoda po spornom konkursu, već da se raspisuje novi. Međutim na to se žalio Folić čiju je žalbu takođe usvojila ista Komisija.

Najava da će pravna zavrzlama biti konačno riješena pojavila se u februaru ove godine kada je Vladina komisija za žalbe naredila da se ponovo formira komisija za vrednovanje kandidatura sa konkursa iz 2022. godine. Tada se, nakon žalbe Zavoda, Upravni sud proglasio nenadležnim za dalji postupak.

Tadašnji predsjednik Upravnog odbora Zavoda Dejan Vojvodić je 3. aprila ove godine, na osnovu konačnih rješenja Komisije i Upravnog suda, uputio dopis Upravi za ljudske resurse da ponovo na osnovu konkursa iz februara 2022. imenuje komisiju za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti tadašnjih kandidata za direktora.

Iz Uprave za ljudske resurse kažu da su oni nakon konkursa iz februara 2022. godine formirali komisiju koje je utvrdila listu rangiranih kandidata, a da je tadašnji Upravni odbor Zavoda izabrao Folića, pišu Vijesti.

“Postupajući po rješenju Komisije za žalbe od 25. 1. 2024. godine, kojim se usvaja žalba Davida Perčobića, kao i rješenju od 25. 1. 2024. godine, kojim se usvaja žalba Gorana Folića, Zavod za zapošljavanje, se dana 3. 4. 2024. godine obratio Upravi za ljudske resurse da se ponovo sprovede postupak provjere kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata koji su ispunili uslove predmetnog javnog konkursa, jer kako se između ostalog navodi u obrazloženju rješenja, po ocjeni Upravnog suda i Komisije za žalbe, komisija za provjeru kandidata po predmetnom konkursu formirana je suprotno članu 58 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, a ovo iz razloga što je u komisiji za provjeru kandidata učešće uzela predsjednica Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje, a ne lice iz kategorije visoki rukovodni kadar iz resornog ministarstva”, kazali su “Vijestima” iz Uprave za kadrove.

Iz Uprave navode da su u maju 2024. godine o navedenom obavijestili tadašnje Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

“Ali kako je nakon toga došlo do izmjene organizacije i načina rada državne uprave, te Ministarstvo rada i socijalnog staranje nastavilo rad kao Ministarstvo rada, zapošljavanje i socijalnog dijaloga, to nije bilo moguće odrediti lice iz kategoriji visoki rukovodni kadar za potrebe sprovođenja ponovnog postupka provjere kandidata. Vjerujemo da će ponovni postupak u izvršenju rješenja Komisije za žalbe po javnom konkursu za imenovanje direktora/ice Zavoda za zapošljavanje, biti sproveden u što kraćem roku, odnosno kada Vlada odredi vršioce dužnosti na mjestima iz kategorije visoki rukovodni kadar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga”, saopštili su iz Uprave.

Rekonstruisana Vlada, u kojoj je dotadašnje jedinstveno ministarstvo rada i socijalnog staranja podijeljeno na dva ministarstva, izabrana je 23. jula. Odnosno ovo ministarstvo je podijeljeno dva i po mjeseca nakon što je Uprava za ljudske resurse uputila dopis ministarstvu da se komisija za izbor novog direktora Zavoda ne može imenovati bez predstavnika tog ministarstva.