Ekonomija

DVA ŠPANSKA VOZA VRAĆENA U PROMET

Izvor Vijesti

ŽPCG reagovao povodom teksta “Španski vozovi opet na popravci”

Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Željeznički prevoz (ŽPCG) je reagovao povodom teksta koji je objavljen“Španski vozovi opet na popravci”. Reagovanje prenosimo integralno.

Naime, u tekstu se navodi da vozove nema ko da popravi i da je uzrok kvara neredovno održavanje, što je apsolutna neistina.

Što se tiče navoda da ŽPCG nema kadra koji bi radio na popravkama vozova, istina je da se željeznica suočava sa deficitom stručnog kadra, međutim nastojimo da to prevaziđemo i obezbijedimo rješenja shodno pravilnicima, vodeći računa o bezbjednosti željezničkog saobraćaja, kroz angažovanje stručnih lica, edukaciju izvršnog osoblja, kao i kroz saradnju sa obrazovnim ustanovama.

Svi vozovi ŽPCG održavaju se redovno i po važećem Pravilniku o načinu održavanja željezničkih vozila i pratećim procedurama, pored toga prije svakog puštanja u saobraćaj takođe se vrši niz provjera prije polaska voza i samo ona vozna sredstva koja su potpuno bezbjedna za prevoz putnika mogu biti uključena u saobraćaj. Ipak, ponekad se dešavaju kvarovi, ali se oni uglavnom otklanjaju istog dana ili u veoma kratkom roku, zavisno od prirode kvara. ŽPCG trenutno raspolaže sa 3 elektro-motorna voza (EMV) CAF civity, 1 EMV serije 412/416, 4 lokomotive serije 461 i 24 putničkih kola.

Napominjemo da ŽPCG svakog mjeseca pokrene više od 900 vozova u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju, tačnije 974 voza u konkretnom mjesecu, te stoga broj otkazanih vozova i nije toliko značajan procenat. Pored toga, nisu svi vozovi otkazani zbog kvarova, već postoje i drugi razlozi kao što su dodatni kontrolni pregledi i slično. Takođe, zbog javnosti ističemo da termin “otkazan voz” ne znači da su putnici ostali bez prevoza na željenoj relaciji, već je u tim slučajevima organizovan alternativni prevoz autobusima, po istoj cijeni i uslovima. Najviše poremećaja bilo je na relaciji Podgorica-Nikšić-Podgorica, ali samo iz razloga što je ljetnja sezona u jeku te je na ovoj relaciji trenutno najmanja frekventnost putnika, a takođe i najmanje gužve u drumskom saobraćaju, pa je organizacija alternativnog prevoza najbrža i najjednostavnija.

ŽPCG kao ozbiljna i društveno odgovorna kompanija, u prethodno datom odgovoru nije željela da spekuliše sa informacijom kada će tačno svaki od vozova biti uključen u saobraćaj, s obzirom na brojne procedure neophodne za puštanje voza u saobraćaj po završetku opravke, probne vožnje i slično.

Stoga, ističemo da je jedan EMV CAF CIVITY već narednog dana bio u saobraćaju, a i drugi je takođe opravljen i nakon kontrolno-tehničkog pregleda uključen u saobraćaj. I pored toga, kao što smo i u prethodnom odgovoru naveli, saobraćaj je bio organizovan redovno sa ostalim voznim sredstvima kojima raspolažemo i koja su ispravna i bezbjedna za saobraćaj, u skladu sa svim pravilnicima i procedurama.

Ako su sva vozila ispravna za saobraćaj, broj raspoloživih voznih sredstava je sasvim dovoljan za ispunjenje reda vožnje. Međutim, ukoliko dođe do istovremene neraspoloživosti voznih sredstava, prvenstveno na EMV i lokomotivama, tada moramo da iznajmimo lokomotivu serije 461 od “Montecarga” Ili u krajnjem slučaju angažujemo alternativni prevoz autobusima. Dakle, sa “Montecargo-m” imamo Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, te ovo nije jedini i prvi sučaj da se koriste lokomotive teretnog prevoznika, već se ŽPCG i “Montecargo” međusobno ispomažu u slučaju potrebe shodno ugovoru.

Prirodno je da ona starija vozna sredstva imaju manju raspoloživost, međutim, sva vozna sredstva koja se koriste za prevoz putnika prolaze kroz redovne i kontrolne preglede, a nakon propisanog vremena eksploatacije i broja pređenih kilometara, vrše se i investicione opravke. Svakako sa većim brojem novih voznih sredstava, nivo usluge i redovitost saobraća bila bi unaprijeđena. Upravo je i cilj kredita sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) da se stara i energetski neefikasna vozna sredstva zamijene, ali do tada, za realizaciju reda vožnje moraju se koristiti sva vozna sredstva, što je bio slučaj i u prethodnom periodu.

Stoga, nadamo se da će naši putnici imati razumijevanja i strpljenja za povremeno korišenje starijih i neklimatizovanih voznih sredstava sve dok se nabavka novih EMV ne realizuje. Ovdje treba imati u vidu da ovo nije proces koji se može završiti preko noći, već se moraju ispratiti sva pravila i procedure nabavke shodno zakonu i Politici i pravilima javnih nabavki EBRD-a.

Takođe, ističemo da Odbor direkora ŽPCG sve odluke donosi shodno ovlašćenjima, a kada je u pitanju konstatacija da je novac od kredita potrošen, ukazujemo na činjenicu da se sredstva iz kredita dobijenog od Eurofime troše isključivo shodno namjeni, odnosno, prema namjenskom planu potrošnje kredita koji je usvojen prije odobrenja ovog kreditnog aranžmana. Takođe, ističemo da kredit nije u cjelosti potrošen te da je dio investicija još uvijek u toku.

Možda ce vas zanimati