Ekonomija

Put Cetinje-Čevo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ostaje nezavršen na ključnih 600m

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Izgradnja magistrale Cetinje-Čevo je u završnoj fazi, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, nezavršeno ostaje ključnih 600 metara

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Izgradnja magistrale Cetinje-Čevo je u završnoj fazi, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, nezavršeno ostaje ključnih 600 metara kod mjesta Kruševo ždrijevo, gdje bi ova trasa trebalo da se priključi na put Cetinje-Podgorica. Kompletna saobraćajnica će biti otvorena tek nakon rješavanja ovih problema.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz Uprave za saobraćaj. Radovi na dionici Cetinje-Čevo počeli su u julu 2020. godine, vrijedni su oko 33.042.777 eura, a obavlja ih nikšićka kompanija “Mehanizacija i programat”. Ova trasa je samo dio planirane magistrale koja će spajati Cetinje i Nikšić, dok je ukupna vrijednost projekta oko 80 miliona eura.

“Radovi na predmetnom lokalitetu će otpočeti nakon stvaranja svih zakonom propisanih uslova za ulaz u posjede vlasnika nepokretnosti koji ne dozvoljavaju izvođenje projektom predviđenih građevinskih radova, čime je i uslovljen rok za završetak radova na kompletnoj saobraćajnici. Realizacija aktivnosti na izgradnji magistralnog puta Cetinje-Čevo-Nikšić planirana je u dvije faze, i to Cetinje-Čevo 23 kilometra i Čevo-Nikšić 23 kilometra”, pojasnili su iz Uprave.

Naveli su da su za magistralu od Čeva do Nikšića nakon izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana za Nikšić, podnijeli zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, što je preduslov za završetak projektne dokumentacije i pribavljanja građevinske dozvole za izgradnju te trase.

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević je sredinom avgusta otvorila i rekonstruisanu dionicu puta od mjesta Čekanje do Čeva, koji će put Cetinje-Njeguši spajati sa pravcem Cetinje-Čevo. Kako su saopštili iz ovog resora, na ovaj način će se omogućiti brže putovanje jer će se saobraćaj izmjestiti iz gradskog jezgra Cetinja.

“Svi učesnici u saobraćaju koji žele posjetiti Nacionalni park ‘Lovćen’, Njeguše, druge turističke lokalitete i ostvariti dalje putovanje prema Boki kotorskoj, koristiće ovaj putni pravac kao obilaznicu oko Cetinja, što će smanjiti saobraćajne gužve i povećati bezbjednost svih učesnika u saobraćaju”, navela je Vukićević.

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović rekao je da je rekonstrukcija puta u dužini od dva kilometra, uz probleme koji su pratili izgradnju, urađena kvalitetno. Radovi na ovoj dionici su počeli u julu prošle godine, a Vuksanović je istakao da ih je uradila nikšićka kompanija “Mehanizacija i programat”, te da je posao bio vrijedan 2,8 miliona eura.