Ekonomija

VLADA: DOBITAK IZNAD 300 EURA ĆE SE OPOREZIVATI

Autor Vasilisa Grgurević

Vlada je utvrdila amandman na Predlog zakona o porezu na dohodak lica koji je u skupštinskoj proceduri kojim je predviđeno da se svi dobici od igara na sreću koji pređu 300 eura oporezuju po stopi od 15 odsto.

Izvor: MONDO/Mladen Nikolić

O tome je donijeta odluka juče na telefonskoj sjednici.

Prvobitno je planirano bilo da se svi dobici od igara na sreću oporezuju po stopi od 15 odsto što je izazvalo oštru reakciju priređivača igara na sreću.

U obrazloženju ovog amandmana Vlada je navela da se njime vrši se izmjena predloženog člana 375 da bi se propisalo šta se smatra prihodom i dobitkom od igara na sreću, kao i iznos na koji se ne plaća porez dobitke od igara na sreću.

“Naime, predviđeno je da se prihodom od igara na sreću smatra svaki dobitak od igara na sreću koji je ostvaren u skladu sa zakonom kojim se uređuju igre na sreću, a dobitkom od igara na sreću smatra se iznos pojedinačne isplate dobitka umanjen za iznos pojedinačne uplate na osnovu koje je ostvaren dobitak”, navodi se u obrazloženju.

Utvrđen je i drugi amandman po kome se porez na prihod od igara na sreću uplaćuje istovremeno s isplatom dobitka, da bi mogla da se prilikom isplate dobitka izvrši identifikacija igrača igara na sreću i da bi se stvorili uslovi za dalje unapređenje i koordinaciju u ovoj obasti.