Ekonomija

Đeljošaj proslijedio Vladi Zakon o potrošačkim kreditima

Autor Milica Mrvaljević

Proslijedio sam Vladi Crne Gore, Zakon o potrošačkim kreditima, koji će biti usvojen ove nedjelje i poslat u skupštinsku proceduru, kazao je Nik Đeljošaj, Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja

Izvor: Facebook/Nik Gjeloshaj/Screenshot

“Donošenje novog Zakona o potrošačkim kreditima u Crnoj Gori donosi značajne koristi za potrošače u kontekstu sve većeg razvoja finansijskog tržišta i ponude novih kreditnih instrumenata, u skladu sa pravnim standardima EU. Naime, ovim zakonom se prenosi Direktiva 2014/17 o stambenim kreditima koja u mnogim segmentima pruža veći obim zaštite, pa je predlagač odlučio, u mjeri u kojoj je to bilo moguće, da primijeni rješenja predviđena ovom direktivom na sve ugovore o potrošačkim kreditima, a ne samo na ugovore o stambenim potrošačkim kreditima, čime će se potrošačima u Crnoj Gori pružiti osjetno veći stepen zaštite nego što je to bio slučaj do sada”, navodi Đeljošaj u izjavi dostavljenoj medijima.

Naveo je ključne prednosti za potrošače.

“Ukidanje naknada: Ukinute su naknade za obradu i prijevremenu otplatu stambenih kredita, što će direktno poboljšati finansijski položaj potrošača. Uklanjanje ovih troškova predstavlja važan korak ka unapređenju životnog standarda potrošača, jer smanjuje nepotrebne finansijske terete koji su do sada bili povezani sa zaduživanjem i koji su se pokazali nepoštenim prema potrošačima”, kazao je Đeljošaj.

Istakao je da će se zakonom ograničiti kamatne stope.

“Jedna od najvažnijih koristi za potrošače proističe iz uvođenja maksimalne dozvoljene efektivne kamatne stope na potrošačke kredite, na inicijativu Centralne banke. Ova mjera osmišljena je da zaštiti potrošače od ekstremno visokih kamatnih stopa, koje mogu značajno ugroziti njihov finansijski položaj. Preciznije, od dana stupanja na snagu ovog zakona, kreditori neće imati pravo da sa potrošačima ugovaraju kamatne stope koje prelaze određeni prag koji je zasnovan na tržišnim principima tj. kamatne stope ne mogu biti veće od prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na stanje svih potrošačkih kredita upisanih u Kreditni registar Centralne banke do kraja određenog kvartala, uvećane za 100 odsto”, objasnio je Đeljošaj.

Zakon, dodaje, takođe uvodi značajna poboljšanja u dijelu procjene kreditne sposobnosti potrošača.

“Kreditori su sada obavezni da uspostave procedure za rano prepoznavanje potrošača koji bi mogli imati poteškoće u plaćanju, te da uspostave kontakte sa njima kako bi se pronašla najbolja rješenja za nastavak otplate kredita. To podrazumijeva kontinuirano praćenje kreditne sposobnosti potrošača tokom cijelog trajanja ugovornog odnosa, kao i obavezu da kreditor, na osnovu ažuriranih informacija, ponovo procijeni kreditnu sposobnost potrošača prije svakog značajnijeg povećanja ukupnog iznosa kredita”, ističe Đeljošaj.

Dalje navodi da prije pokretanja izvršnog postupka, kreditori moraju pokušati da postignu dogovor s potrošačima o naplati obaveza.

“To uključuje obavezu da kreditor predloži mjere za olakšanje otplate ugovora u takvim okolnostima. Ova odredba je ključna za zaštitu potrošača koji se suočavaju sa finansijskim poteškoćama, jer im pruža priliku da reorganizuju svoje obaveze prije nego što dođe do prinudne naplate. Vrste mjera biće precizirane podzakonskim aktom Centralne banke”, kazao je Đeljošaj..

Novi zakon, dodaje on, propisuje strože zahtjeve za informisanje potrošača, posebno kada je riječ o stambenim kreditima, pa su kreditori dužni da potrošačima predoče sve relevantne informacije na jasan i razumljiv način, omogućavajući im da donesu odluke zasnovane na potpunoj informisanosti.

“Takođe, obaveza informisanja se proširuje i na kreditne posrednike, čime se dodatno osigurava da potrošači budu adekvatno obaviješteni o svim aspektima kredita koji uzimaju. Regulacija kreditnih posrednika: Polazeći od sve učestalije ponude kredita putem kreditnih posrednika, zakon detaljno reguliše uslove za rad kreditnih posrednika i odgovornosti kreditora za njihov rad, osiguravajući da oni djeluju u najboljem interesu potrošača”, kazao je Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, donošenjem ovog zakona, potrošači u Crnoj Gori dobijaju znatno veću zaštitu nego što je to bio slučaj do sada, a pravni okvir za ovu oblast je usklađen sa standardima EU, čime se potrošačima osiguravaju pravedniji uslovi i veća sigurnost prilikom uzimanja kredita.