Ekonomija

MF: SUFICIT BUDŽETA ZA SEDAM MJESECI 42 MILIONA EURA

Autor Anđela Vukčević Izvor Antena M

„Nastavlja se trend dobre naplate i pozitivnih fiskalnih kretanja, a došlo je do snažnog rasta prihoda budžeta u odnosu na plan i isti period prošle godine“, ističu u Ministarstvu finansija.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Crna Gora je u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarila suficit budžeta od 42 miliona eura, umjesto konzervativno planiranog deficita, što je 220,3 miliona eura bolje od plana, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

„Nastavlja se trend dobre naplate i pozitivnih fiskalnih kretanja, a došlo je do snažnog rasta prihoda budžeta u odnosu na plan i isti period prošle godine“, ističu u Ministarstvu finansija.

Oni su dodali da su sedmomjesečni prihodi premašili plan za 6,5 odsto, te da je ostvaren suficit budžeta od 42 miliona eura ili 0,6 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Planiran je bio deficit od 178,3 miliona eura, što znači da je budžetski bilans bolji 220,3 miliona eura“, rekli su iz Ministarstva i dodali da da su budžetski prohodi, izuzimajući one jednokratnog karaktera, porasli 237,2 miliona ili 18,2 odsto u odnosu na uporedni period.

Ukupni prihodi budžeta do kraja jula iznosili su 1,57 milijardi eura ili 22,3 odsto procijenjenog BDP-a.

„Kapitalni budžet je realizovan u iznosu od 78,6 miliona eura, što je pet odsto ukupne potrošnje, odnosno 84,3 odsto plana. To je 59,7 odsto više nego za sedam mjeseci prethodne godine“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je za sedam mjeseci od poreza na dobit preduzeća prihodovano 197,6 miliona eura, 45,5 odsto više nego u uporednom periodu, a 35,6 odsto više nego što je planirano.

Evidentiran je snažan rast i po osnovu naplate poreza na dohodak građana, koji je iznosio 45,9 mililona, 19,9 odsto više od planiranog, a 45,8 odsto više nego u uporednom periodu.

„Doprinosi su iznosili 321 miliona eura, što je 5,3 odsto više od plana, a 10,8 odsto više nego u uporednom periodu“, navosi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su saopštili da je kontinuiranim aktivnostima Poreske uprave (PU) značajno ubrzana dinamika povraćaja poreza na dodatu vrijednost (PDV), čime se osigurava stabilnost poslovnog ambijenta i utiče na ukidanje biznis barijera u privredi.

„Tako je na kraju jula po osnovu PDV-a prihodovano 655,4 mililiona eura ili 2,1 odsto više od plana, a 15,3 odsto više nego u uporednom periodu. Povraćaj PDV-a je iznosio 60,9 miliona, što je 10,6 odsto više nego u uporednom periodu“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je zabilježen i značajan rast prihoda od akciza, koji su na kraju jula iznosili 195,1 miliona eura, 13,7 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, a 0,5 odsto više nego što je planirano.

Zabilježen je rast i u kategoriji ostali prihodi i to 8,5 odsto u odnosu na plan.

„Snažan rast prihoda budžeta zabilježen je i tokom jula, pa iznose 260 miliona eura ili 25 odsto više nego u uporednom periodu, odnosno 8,4 odsto više od plana. Dakle, u julu je ostvaren suficit budžeta od 11,5 miliona, a bio je projektovan deficit od 24,9 miliona eura“, kazali su iz Ministarsva.

Oni su dodali da tokom jula gotovo sve kategorije prihoda budžeta bilježe rast u odnosu na plan i na uporedni period. Akcize su na gotovo istom nivou kao u julu prošle godine, dok je u odnosu na plan zabilježeno odstupanje od 8,1 odsto.

„Za sedam mjeseci je ostvarena niža realizacija izdataka u odnosu na planirane, 7,6 odsto“, rekli su iz Ministarstva i naveli da država sve pristigle obaveze realizuje u realnom vremenu, te da trenutno nema obaveza koje su stigle na naplatu.

„U odnosu na isti period prethodne godine, izdaci su veći 17,9 odsto, a najveće odstupanje zabilježeno je kod izdvajanja za isplatu prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, dominantno usljed povećanja minimalne penzije, transfera institucijama i značajnije kod institucija javnog zdravlja, kao i rasta izdvajanja za bruto zarade, što je posljedica usvajanja granskih kolektivnih ugovora kojima su povećane zarade zaposlenih u javnom sektoru u prošloj godini“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je, ukoliko se posmatra struktura budžeta, tekući za sedam mjeseci iznosio 1,45 milijardi eura, odnosno 95 odsto ukupne potrošnje.

„Izdaci u tekućem budžetu u ovom periodu iznose 595,9 miliona eura, što je 92,6 odsto plana, a niže ostvarenje je zabilježeno dominantno kod bruto zarada, rashoda za materijal i tekuće održavanje, kao i ostalih izdataka. Takođe, kamate bilježe niže izvršenje u odnosu na plan od 8,5 miliona eura, što je usklađeno sa dinamikom otplate duga“, saopštili su iz Ministarstva.

Transferi za socijalnu zaštitu iznosili su 571,9 miliona eura, što je skoro 12 miliona eura niže od plana i odnosi se na prava iz oblasti socijalne zaštite i penzijskog i invalidskog osiguranja, koja se realizuju u skladu sa stvarnim obračunom koji je niži od inicijalno planiranog.

„U julu izdaci iznose 248,4 miliona eura i manji su 6,1 odsto od plana, a odstupanje se dominantno odnosi na niže ostvarenje za rezerve 9,3 miliona i transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru od 3,4 miliona“, kazali su iz Ministarstva.

Transferi za socijalnu zaštitu iznosili su 88,66 miliona eura, što je 2,69 miliona više od plana, a dominantno se odnose na izdatke po osnovu liječenje van sistema javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori kod Fonda za zdravstveno osiguranje.

Kapitalni budžet u julu ostvaren je na niovu od 18,7 miliona eura, što predstavlja 91 odsto plana.

„Ministarstvo finansija nastojaće i da u ostatku godine, odgovornim upravljanjem i racionalnim izvršenjem državnog budžeta, nastavi pozitivne trendove i nadmaši sopstveni konzervativni plan prihoda, čuvajući stabilnost javnih finansija i obezbjeđujući neophodne fiskalne rezerve za predstojeću godinu“, zaključuje se u saopštenju.