Ekonomija

DONIJET DUP KORIDORA DALEKOVODA PLJEVLJA 2- BAJINA BAŠTA

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Planirano je da se ukupan projekat regionalne interkonekcije 400 kV odvija u dvije faze, tokom kojih će se Crna Gora, Srbija i BiH povezati dvostrukim dalekovodima 400 kV.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o donošenju Detaljnog prostornog plana koridora dalekovoda 2x400 kilovolti (kV) Pljevlja 2-Bajina Bašta, za dionicu na teritoriji Crne Gore.

U zajedničkom saopštenju ministarstava prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i energetike, navodi se da se Crna Gora nalazi na strateški važnim pravcima izgradnje energetskih koridora prema Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH), Hrvatskoj, Italiji i Albaniji.

“Planirano je da Crna Gora u budućnosti postane dio transevropskih energetskih mreža koje se koriste za povećanje energetske razmjene između država članica Evropske unije (EU). Cilj EU je da države u okviru zajednice što prije uspostave interkonekcijske kapacitete”, navodi se u saopštenju.

Sekcija Transbalkanskog koridora koja prolazi kroz Crnu Goru obuhvata dalekovod 400 kV Lastva – Pljevlja, uključujući i trafostanicu Lastva, kao i dalekovod Pljevlja – Bajina Bašta.

Kao dio Transbalkanskog koridora, ovi projekti su, u izradi desetogodišnjeg plana razvoja mreže ENTSO-E (TYNDP), uvršteni u listu projekata od pan-evropskog značaja.

Planirano je da se ukupan projekat regionalne interkonekcije 400 kV odvija u dvije faze, tokom kojih će se Crna Gora, Srbija i BiH povezati dvostrukim dalekovodima 400 kV.

Izgradnja dalekovoda Pljevlja 2-Bajina Bašta je predviđena u prvoj fazi.

“Finansiranje Transbalkanskog koridora - sekcija Crna Gora, finasiraće se kombinacijom sopstvenih finansijskih sredstava Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), kreditnih aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i ravoj (EBRD) i Njemačkom razvojnom bankom (KfW), kao i sredstvima koje je u okviru Berlinskog procesa na Samitu Zapadnobalkanske šestorke, održanom u Beču 2015. godine, dodijelila Evropska komisija, a za čiju je realizaciju ovlašćena KfW”, zaključuje se u saopštenju.