Ekonomija

VUJOŠEVIĆ: ZA DVA MJESECA IZREČENO SKORO 3,2 MILIONA KAZNI

Autor Vasilisa Grgurević

Uprava za inspekcijske poslove u posljednja dva mjeseca postigla je najbolje rezultate od kada postoji, 70 inspektora u šest primorskih opština ostvarilo je preko osam hiljada inspekcijskih nadzora, a izrečeno je blizu sedam hiljada prekršajnih naloga.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

To je ocjena sa konferencije za medije, koju je Uprava za inspekcijske poslove (UIP) organizovala povodom predstavljanja rezultata pojačanog nadzora UIP-a u ljetnjoj turističkoj sezoni 2024, kao i osvrta na rezultate rada za prvih osam mjeseci ove godine, saopšteno je iz PR centra.

Dikretorica Uprave za inspekcijske poslove, Ana Vujošević, podsjetila je da je pojačani nadzor sprovođen u šest primorskih opština tokom jula i avgusta, sprovodile su ga Turistička, Tržišna, Inspekcija rada, Zdravstveno-sanitarna inspekcija, a rezultati kontinuirano rastu.

"Možemo se pohvaliti da su dva mjesca iza nas dala najbolje rezultate od kad postoji Uprava za inspekcijske poslove. U turističkoj sezoni je učestvovalo 70 inspektora i svi su se trudili da na najbolji način odgovore svim zadacima. To je podrazumijevalo i nadzore na ekstremno visokim temperaturama, kao i inspekcijske nadzore u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima", rekla je Vujošević.

Ona je dodala da uporedo sa sprovođenjem pojačanog nadzora na primorju, nije zanemaren ni centralni ni sjeverni dio države, kao ni turistički centri na Žabljaku i u Kolašinu, rafting centri na Žabljaku i u Plužinama i Skadarsko jezero.

"Osim inspekcijskog nadzora u primorskim opštinama bavili smo se zaštitom životne sredine, ekologije, javnog zdravlja, kulturne baštine i kulturnih dobara, zaštitom državnih resursa, šuma, vode i svakodnevno proaktivno djelovali na bilo koju dojavu o nepravilnostima u koritima rijeka", kazala je Vujošević. Istakla je da Uprava za inspekcijske poslove neselektivno postupa bez obzira na kategoriju društva, opštinu ili bilo koje drugo svojstvo određenog subjekta nadzora.

"U prvih osam mjeseci ove godine sprovedeno je 36.016 nadzora. Bilo je 15.447 utvrđenih nepravilnosti, ukazali smo u 4.184 slučaja što znači da smo poštovali načelo preventivnosti, a iznos izrečenih kazni prekršajnim nalozima je skoro šest miliona, tako da je naše prisustvo itekako bilo vidljivo", poručila je Vujošević.

Pomoćnik direktorice Darko Rašović kazao je da su se naročito posvetili sektoru životne sredine, bezbjednosti zdravlja ljudi i državnih resursa.

"U tom sektoru se nalazi devet inspekcija, parametri su u odnosu na prethodne godine povećani. Imali smo 9.481 ispekcijski pregled, 3.521 utvrđena nepravilnost i za te nepravilnosti izdato je 1.501 rješenje. Prekršajnim nalozima izrečeno je 912.220 eura novčanih kazni. Ono što je zabrinjavajuće je veliki broj krivičnih prijava. Bilo ih je 45 što je za 25 odsto više nego prošle godine", saopštio je Rašović.

Najveći broj krivičnih prijava evidentirano je u šumarstvu, lovstvu i zaštiti bilja - 27, a kod Inspekcije za vode 17 krivičnih prijava, dodao je Rašović i kazao da to pokazuje da je u tim oblastima staje daleko od zadovoljavajućeg.

Glavni inspektor rada i koordinator za tržišnu inspekciju, Srđan Simović, rekao je da je najviše aktivnosti Inspekcije rada vezano sa suzbijanje rada na crno, a kontrolisano je i radno vrijeme, kao i zakonitost angažovanja maloljetnih lica. "U 80 odsto nadzora uvrđene su nepravilnosti, a to je podatak koji dovoljno govori o tome koliko su inspektori kvalitetno pristupili poslu i koliko su dobro radili...Stanje iz godine u godinu je sve bolje, ali nije još na zadovoljavajućem nivou i zbog toga je ovako visok iznos kazni", kazao je Simović.

On je istakao da Inspekcija rada ima veoma dobre rezultate kada je riječ o suzbijanju nezakonito uvedenog prekovremenog rada.

"Svjesni smo da su najveći trgovački lanci skratili radno vrijeme upravo pod pritiskom inspekcije i čestih inspekcijskih kontrola. Veliki broj kazni je izrečen zbog rada bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, a u Inspekciji rada je nulta tolerancija na ovaj prekršaj", zaključio je Simović.