Ekonomija

MONSTAT O POPISU STANOVNIŠTVA: USPJEŠNO REALIZOVAN DRUGI TENDER ZA REVIZIJU KODA SOFTVERA

Autor Vasilisa Grgurević

Uprava za statistiku (Monstat) je saopštila da je uspješno realizovan drugi tender za reviziju koda softvera koji će građani koristiti za kontrolu svojih podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

"Na posljednjem raspisanom tenderu na koji su pravo učešća imale isključivo kompanije EU, pristigle su tri ponude. Nakon sprovedenog postupka ocjene i vrednovanja ponuda od tri pristigle ponude, dvije su bile neispravne, a jedna ponuda je zadovoljila uslove zahtijevane tenderom. Svi detalji postupka sadržani su u Obavještenju o ishodu postupka javne nabavke koje je javno dostupno na sajtu Direktorata za politiku javnih nabavki", navodi se u saopštenju.

Kazali su da se istekom zakonom definisanog roka za monitoring može konstatovati da je tender uspješno realizovan.

"Nakon usaglašavanja elemenata ugovora sa izabranom IT kompanijom 'Secnora Ou' iz Estonije, uslijediće njegovo potpisivanje tokom sjutrašnjeg dana. Shodno tenderskoj proceduri, ponuđač koji je dostavio ispravnu ponudu odredio je rok 10 dana od dana zaključenja ugovora za reviziju koda softvera koji će građanima obezbijediti zakonom definisano pravo da provjere vjerodostojnost svojih podataka o etničko - kulturološkim karakteristikama", dodaje Monstat.

Oni su prokomentarisali i "neistinite navode" na društvenim mrežama, a u vezi sa rezultatima popisa stanovništva.

Podsjećaju javnost da je, shodno Zakonu o popisu, publikovanje rezultata iz popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. isključivo u nadležnosti Uprave za statistiku, odnosno zvanične statistike.

"Podaci u vezi sa etničko kulturološkim karakteristikama, koji se iznose u javnost nijesu rezultat obrađenih podataka iz popisa i ne odražavaju istinito informisanje, već lične pretpostavke pojedinaca/grupa. Apelujemo na aktere ovakvih aktivnosti, da ne iznose u javnost lažne informacije o rezultatima popisa i na taj način dovode u zabludu javnost. Ukazujemo da je svako javno iznošenje podataka, iza kojih ne stoji zvanična statistika, u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i pokušaj manipulacije i urušavanja povjerenja u popisni proces", zaključuje se u saopštenju.