Ekonomija

VLADA ODOBRILA DA SE EPCG ZADUŽI KOD IRF-A 10 MILIONA EURA

Autor Vasilisa Grgurević

Vlada je dala saglasnost Elektroprivredi Crne Gore da se kod Investiciono razvojnog fonda kreditno zaduži 10 miliona eura za finansiranje projekta "Solari 5000+ 70MW".

Izvor: MONDO

Taj projekat podrazumijeva posredovanje u finansiranju, nabavci i puštanju u rad fotonaponskih sistema domaćinstvima i poslovnim subjektima u Crnoj Gori.

"Investiciono-razvojni fond je donio Odluku o utvrđivanju predloga Odluke o odobrenju direktnog dugoročnog kredita korisniku kredita Elektroprivreda Cme Gore AD Nikšić u navedenom iznosu, na period otplate od 96 mjeseci (ne uključujući grace period), sa grace periodom 24 mjeseca i kamatnom stopom od 4 odsto na godišnjem nivou (proporcionalan sistem obračuna kamate). Projekat 5000+ je već počeo i instalisana je snaga od 11,268 kw. Takođe podaci pokazuju da je interesovanje veoma veliko sa prijavljenih preko 16.000 domaćinstava i pravnih lica. Vrijednost projekta može iznositi maksimalno 82 miliona eura i ukupna instalisana snaga može iznositi ukupno oko 70 MW", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Dodaje se i da je Kreditno-garanti odbor IRF dao pozitivno mišljenje u vezi finansiranja projekta.