Ekonomija

SMANJENJE MARŽI NA 66 ARTIKALA

Autor Vasilisa Grgurević

Vlada je donijela nove mjere za ograničenje marži u trgovinama na veliko i malo, a kao i ranija "Limitirane cijene" - neće važiti za najmanje markete, odnosno one ukupne kvadrature ispod 600 kvadrata na državnom nivou.

Izvor: Vlada Crne Gore

Ove mjere na snazi će biti do 31. januara sljedeće godine.

To je na konferenciji za medije kazao ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj. Marža je razlika između nabavne i prodajne cijene robe.

Premijer Milojko Spajić je naveo da će obuhvat akcije biti nego ranije, te da će se njome obuhvatiti više od 1.000 artikala. Istakao je i da se ograničenjem marži trgovcima neće dati benefitiranje od najavljenog uvećanja plata.

"Visoke cijene su i dalje problem. Najveća inflacija je nastala za vrijeme 43. Vlade, 80 odsto je nastalo u tom periodu", istakao je Spajić i dodao da su uvažili predloge građana.

Đeljošaj je naveo da su imali veliku podršku sindikata, uvažili predloge građana, te da su nakon analiza akcije "Limitirane cijene", odlučili da je nastave do 31. januara 2025.

"Mjera će stupiti na snagu osam dana od objave u Službenom listu. Izvještaj Tržišne inspekcije je pokazao da su marže mnogo više, pa se nakon ograničenja očekuje i smanjenje cijena", naveo je on.

Istakao je da je fokus akcije na domaćim proizvodima te da je stiglo više od 100 predloga građana. Istakao je da nije zadovoljan tim angažovanjem javnosti.