Ekonomija

ŠVAJCARSKA KOMPANIJA NEZADOVOLJNA STANJEM U ŽELJEZARI

Autor Vasilisa Grgurević

Ulaganja bi morala biti mnogo veća od planiranog, pa su na sastanku sa rukovodstvom matične kuće EPCG tražili doradu potpisanog predugovora o zakupu.

Izvor: Facebook/Željezara Nikšić

Potencijalni zakupac željezarinih pogona Čeličane i Kovačnice švajcarska kompanija 8B Capital nije zadovoljna zatečenim stanjem u fabrici, kazao je za RTNK predsjednik Odbora direktora “Željezare” Svetozar Golubović.

„Postoji opasnost da ne prihvate dalju saradnju ali se mi nadamo i optimisti smo da do toga neće doći. Moje lično mišljenje je da će oni nastaviti dalje pregovore i da se radi već na nekim detaljima koji nijesu usaglašeni prilikom sklapanja ovog predugovora da bi se taj finalni ugovor mogao usaglasiti i potpisati u narednih mjesec-mjesec i po dana“, kazao je Golubović.

8B Capital planirala je u željezarine pogone u periodu od pet godina uloži blizu 37 miliona eura, a fabriku bi, prema predugovoru, zakupili na 50 godina.

Tražili su i, u svjetlu nemilih događaja od prvog dana njihove posjete fabrici, da im se ubuduće garantuje bezbjednost. To je bila i kap u prepunoj čaši i za Nevenku Janković zbog čega je podnijela zahtjev za razrešenje sa mjesta izvršne direktorice, istakao je Golubović.

„Tokom sledeće sedmice biće poznat vršilac dužnosti direktora Željezare“, rekao je Golubović.

Čašu je prije toga popunila izuzetno loša finansijska situacija, te nedovoljan obim posla.

Očekuju intenziviranje poslova na izradi konstrukcija i podkonstrukcija, kao i pokretanje pogonas za izradu PVC stolarije. Komisija je sagledala situaciju, pilot projekat već postoji.

Radnici Željezare završili su većinu poslova na adaptaciji poslovne zgrade gdje je dio prostorija namijenjen Solar Gradnji, a dio novom zakupcu Čeličane i Kovačnice.

Tako da će rok za završetak 1. septembar biti pomjeren za oktobar, a i drugi poslovi kasne uglavnom zbog komplikovane procedure raspisivanja tendera, javnih nabavki.

Očekuju da će do sredine septembra, do kada je rok preduzeću Ramel da osposobi trafostanice, na mrežu biti priključene solarne elektrane snage 5 megavata.

To bi znatno popravilo finansijsku situaciju, a posebno ako se uzme u obzir da će u narednim mjesecima biti instalisano i priključeno na mrežu dodatnih 5 megavat.

Imajući u vidu sve pokrenuto i planirano Golubović kaže da ono što umnogome opterećuje rad Željezare je dug nastao u prošloj i ovoj godini uglavnom po osnovu neuplaćenih poreza i doprinosa, PDV -a, eko taksi.

Za prvih sedam mjeseci tekuće godine, prema njihovim podacima, dug je iznosio milion i po eura, ali će kako kaže Golubović situacija biti kristalno jasna nakon što uskoro posao obavi revizorska institucija.