Ekonomija

ŠPANSKI VOZOVI OPET NA POPRAVCI

Izvor Vijesti

Ovo nije prvi put da problemi s vozovima tište državnu firmu, jer je i početkom ove godine, svih pet EMV-ova bilo van saobraćaja.

Izvor: MONDO/Mladen Stojović

Tri elektromotorna voza (EMV) španske proizvodnje CAF koje koristi Željeznički prevoz (ŽPCG) trenutno nisu u upotrebi jer su na popravkama. Tako da su na crnogorskim šinama trenutno četiri klasične elektromotorne garniture (lokomotive i putnički vagoni), kao i jedan neklimatizovani EMV ruske proizvodnje, kazali su zvanično “Vijestima” iz ove državne kompanije.

Iz ŽPCG nisu precizirali kad će vratiti ove vozove u saobraćaj.

S druge strane, nezvanični izvor iz ove kompanije je pojasnio da su španski vozovi u kvaru zbog neredovnog održavanja, da ŽPCG ne može da pronađe remontere za opravke, te da se prevoz do Nikšića trenutno većinski obavlja autobusima, a putnici voze u neuslovnim vozovima.

Ovo nije prvi put da problemi s vozovima tište državnu firmu, jer je i početkom ove godine, svih pet EMV-ova bilo van saobraćaja.

“U saobraćaju se nalaze još četiri klasične elektromotorne ganiture (lokomotiva serije 461 i putnički vagoni) i jedan neklimatizovani elektromotorni voz ruske proizvodnje serije 412/416. ŽPCG raspolaže sa tri EMV španske proizvodnje, od kojih je jedan više mjeseci van saobraćaja, zbog opravki osovinskih slogova (zamjene monoblok točkova) i remonta glavnog kompresora, koje su obavljene u remontnim radionicama u Srbiji, zbog nepostojanja istih u Crnoj Gori. Navedeni voz je nakon popravke i dopreme navedenih djelova kompletiran i u toku su radovi na podešavanjima opreme i djelova i njegovom povratku u saobraćaj. Druga dva su zbog ekstremnih vrućina u prethodnim mjesecima maksimalno eksploatisana u lokalnom saobraćaju. Jedan od njih se trenutno zbog neispravnosti elektronike vrata nalazi u depou na opravci i očekuje se njegov povratak u saobraćaj, dok je treći voz u redovnom kontrolno-tehničkom pregledu IB i nakon otklanjanja uočenih neispravnosti biće predat u saobraćaj”, kazali su iz ove državne kompanije.

Pojasnili su da saobraćaj organizuju s onim čime raspolažu u datom trenutku, te da nekada zbog dodatnih pregleda i provjera, organizuju prevoz autobusima po istim uslovima i cijeni karte, kako bi se putnicima obezbijedilo da stignu na destinaciju. Osim toga, putnicima su se izvinili što zbog popravki i kontrolno-tehničkih pregleda ne mogu uvijek da obezbijede dovoljan broj klimatizovanih vozova, ali da očekuju da će se to promijeniti kupovinom novih vozova.