Ekonomija

Milatović: Zašto Vlada ne smanji PDV umjesto smanjenja doprinosa na PIO?

Autor Milica Mrvaljević

Predsjednik države Jakov Milatović pitao je Vladu zašto ne smanji PDV umjesto smanjenja doprinosa na PIO?

Izvor: Gov.me/S.Matić

Pošto javna diskusija u vezi sa programom Evropa sad 2 ne postoji, postavljam još jedno pitanje Vladi (iako ni na prošlo nijesam dobio odgovor). Zašto Vlada ne smanji PDV umjesto smanjenja doprinosa na PIO - pita Milatović Vladu.

Napominje da je Vlada predložila povećanje prosječne neto zarade za 6% kroz smanjenje penzionih doprinosa.

Predloženim smanjenjem doprinosa Vlada, bez javne rasprave i širih konsultacija, kao i bez saglasnosti socijalnih partnera, dovodi u pitanje penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti i koncept penzije kao ekonomske a ne socijalne kategorije. Istovremeno, napravljeni minus u javnim finansijama Vlada namjerava kompenzovati povećanjem PDV-a i ostalih dažbina, na turizam, na vina, na online trgovinu, na kulturu itd, što dodatno doprinosi ionako nepodnošljivom rastu cijena - naveo je Milatović.


Predsjednik ističe da je rast cijena već potpuno pojeo najavljeno povećanje zarada, čime, kako kaže, izostaju očekivani pozitivni efekti, za razliku od kreiranih rizika koji postaju sastavni dio penzionog sistema.

Ako se želi povećati standard SVIH gradjana zašto se umjesto redistribucije jednog dijela penzionih doprinosa, prosto ne smanji stopa PDV-a? Logika je ista, manji porezi (ili doprinosi) stimulisali bi tražnju i ekonomsku aktivnost; negativni aspekti su više manje isti kao i u slučaju smanjenja doprinosa, medjutim pozitivnih efekata u slučaju smanjenja PDV-a ima više - istakao je Milatović, dodajući da bi niži PDV smanjio sve cijene i povećao kupovnu moć SVIH gradjana (i zaposlenih, i penzionera, i studenata, i nezaposlenih…).

Takodje, smanjenje PDV-a bi unaprijedilo konkurentnost privrede i podstaklo ekonomski rast. Ne znači da je ovaj predlog jedino rješenje, ali znam da je Crnoj Gori potrebna javna diskusija o ovoj i ostalim ekonomskim politikama, a ne njihovo brzopleto i netransparentno donošenje - naveo je Milatović.