Ekonomija

U POTRAZI ZA DIREKTOROM - PRIJAVE DO 31. AVGUSTA ZA MJESTO ŽPCG DIREKTORA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Javni konkurs za izbor izvršnog direktora kompanije “Željeznički prevoz Crne Gore” (ŽPCG) raspisan je sredinom ovog mjeseca, a trajaće do 31. avgusta.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Izvršni direktor ove državne firme bira se na period od četiri godine, kako pišu Vijesti.

Kako su “Vijestima” zvanično kazali iz ŽPCG-a, prijave će se razmatrati po isteku konkursa, dok će izvršni direktor biti izabran, po uslovima konkursa i u zakonom predviđenom roku. Naglasili su da će nakon toga obavijestiti javnost.

“Pored opštih uslova propisanih Zakonom o radu, kandidat mora da ispunjava i uslove propisane Statutom ŽPCG - da ima najmanje VII1 nivo kvalifikacije tehničke, ekonomske ili pravne struke i organizatorsko-rukovodne sposobnosti i da ispunjava i sljedeće uslove: radno iskustvo iz oblasti željezničkog saobraćaja ili privrednim, finansijskim poslovima, od čega najmanje pet godina godina na rukovodećim poslovima, odnosno na poslovima sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima ili najmanje deset godina radnog iskustva na željeznici, na poslovima u VII1 nivou kvalifikacije, i da ne postoje smetnje za izbor i imenovanje propisane Zakonom o privrednim društvima”, piše u ovom javnom konkursu.

Odbor direktora ove kompanije je 9. avgusta smijenio izvršnu direktorku ŽPCG Ilinku Pavićević. Izvor iz te državne firme je “Vijestima” pojasnio da je Pavićević smijenjena nakon prethodno najavljene analize njenog rada koju je sproveo Odbor, a da je to učinjeno jer su utvrđene nepravilnosti u njenom radu.

Bord direktora je tada za vršiteljku dužnosti (v.d.) izvršne direktorke imenovao Slavicu Pavićević, koja je bila direktor ekonomskog sektora u toj firmi.

Tadašnji ministar saobraćaja i pomorstva (danas samo pomorstva) Filip Radulović je početkom februara zbog toga što su van saobraćaja bili svih pet elektromotornih vozova, tražio ostavke kompletnog odbora direktora ŽPCG-a.

U Odboru su u tom momentu bili Mirsad Veliu, Željko Miladinović, Dragoljub Radošević, Miralem Redžepagić i Marko Bertanjoli. On se tim povodom sastao i sa Pavićević, a nakon sastanka je izjavio da će kada dođe novi Bord direktora, oni ispitati i njenu odgovornost i uraditi cjelokupnu analizu dosadašnjeg poslovanja ove firme.

Novi Odbor je zatim izabran na Skupštini akcionara ŽPCG u aprilu, a u njemu su Željko Miladinović, Dejan Konatar, Pavle Popović i Marko Bertanjoli. Predsjednik Odbora je Tripko Draganić.