Ekonomija

PORESKA UPRAVA: IZREČENO 1.800.500 EURA KAZNI

Autor Vasilisa Grgurević

U izvještajnom periodu kod 27 poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Izvor: MONDO

Od 1. maja do 18. avgusta poreski inspektori izvršili su 2.767 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 395. Po tom osnovu izdato je 537 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama od 1.800.500 miliona eura, saopštila je Poreska uprava.

“Zaduženje po osnovu izrečenih novčanih kazni iznosi 1.015.192 eura, od čega je naplaćeno 897.817 eura ili 88 odsto. Naplata po osnovu novčanih kazni, odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu prema Zakonu o prekršajima)”, navodi PU.

U izvještajnom periodu kod 27 poreskih obveznika je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Cilj PU je unapređenje komunikacije i jačanje odnosa povjerenja sa poreskim obveznicima koji svoj doprinos mogu dati kroz dobrovoljno izvršavanje poreskih obaveza, što podrazumijeva prijavljivanje prihoda, podnošenje propisanih prijava i plaćanje poreza u propisanim rokovima.

“Apelujemo na poreske obveznike da poštuju propise i obezbjeđuju tačne podatke. Građani sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj Kol centra 19707 ili putem platforme „Budi odgovoran“, poručuju iz PU.